Foto: Eduardo Merille Link: http://tinyurl.com/n6x5ytq
Institut for Menneskerettigheder sætter øremærket barsel på dagsordenen

I en ny analyse genopliver Institut for Menneskerettigheder diskussionen om øremærket barsel. I følge instituttet er en mere ligelig fordeling af barselsorloven afgørende for øget ligestilling og ligebehandling i Danmark. Til gavn for både mænd og kvinder - og børn.

Sammenligner vi med de andre nordiske lande, halter Danmark markant bagefter. De danske mænds andel af den samlede orlov er kun 7,7 %. Til sammenligning afholder svenske fædre 23,7 %, norske fædre 27,5 %, mens islandske fædre tager 1/3 af den samlede orlov.

Analysen konkluderer, at øremærket barsel stadig er et nødvendigt politisk værktøj, så længe mændenes andel af orloven er så lille. Institut for Menneskerettigheder opfordrer politikerne og arbejdsmarkedets parter til at forholde sig aktivt til problematikken.

Prisvinderne står her sammen med Ditte Giese (tv), forkvinde for priskomiteen
Everyday Sexism Project Danmark vandt

Årets vinder af Suzanne Gieses Mindelegat har knoklet. Det er hårdt arbejde at være onlinefeminist. Det kræver tålmodighed, mod, styrke, selvtillid, overbærenhed, intelligens, velformulering og fightervilje at stå fast i den lavine, der rammer en, når man bevæger sig ind på den feministiske kampplads. Sådan siger Ditte Giese forkvinde for priskomiteen her på KVINFOs bibliotek kl. 17.00.

Her modtager Irene Manteufel, Helena G Hansen, Ulla Tornemand og Sara Ferreira fra Everyday Sexism Project (ESP) prisen, fordi de har skabt et totalt kursskifte i den offentlige samtale, når det gælder sexisme. For med projektet har de vist iflg. komiteen, at hverdagssexisme er en del af kvinders tilværelse fra barnsben, et grundvilkår og en tabuiseret skyggeside. ESP har fået sexisme op på dagsordenen i aviserne, på Facebook og i samtaler mellem venner. Og som priskomiteen understreger, så indskriver ESP Danmark sig i en lang feministisk tradition for at gøre det private politisk og dele ud af skam, tabuer og erfaringer.

Vinderen af af Suzanne Gieses Mindelegat afsløres i dag

I dag kl. 16.00 på KVINFOs bibliotek afsløres modtageren af Suzanne Gieses Mindelegat. De ti nominerede er: 1. Kønssociolog Cecilie Nørgaard, tidsskriftet Friktions redaktion, forfatterne bag Frit Flet!, fotograf Kajsa Gullberg, queerfeminist og -aktivist Mads Ananda Lodahl, musikeren MØ, The Everyday Sexism Project Danmark, Kvinde kend din krop-redaktionen, satiregruppen ’Det slører stadig’ og journalist Anders Haahr Rasmussen. Udover æren følger der også 25.000 kroner. Arrangementet er gratis og alle er velkomne!

De 10 nominerede til Suzanne Gieses Mindelegat er...

Torsdag d. 18. September afsløres modtageren af Suzanne Gieses Mindelegat. Udover æren følger der også 25.000 kroner. Legatkomiteen har vurderet de mange indsendte kandidatforslag, og det er blevet til et stærkt felt med 10 nominerede. Både kunstnere, akademikere, aktivister og forfattere er repræsenteret. Tilsammen tegner de et billede af en bred og engageret ligestillingsdebat, hvor der virkelig sker noget i disse år. Kom og fejr det sammen med os.

Det sker kl. 16.00 i KVINFOs bibliotek. Arrangementet er gratis og alle er velkomne!
Sidste års vinder, Sanne Søndergaard, underholder og DJ Nanna Balslev spiller femi-klassikere. Kok Benny Christian serverer laber fingermad.

Komiteen består af: journalist Ditte Giese (forkvinde), politiker Uffe Elbæk, filminstruktør Janne Giese, teaterdirektør Martin Lyngbo og filminstruktør Lotte Svendsen.

De ti nominerede er:

1. Kønssociolog Cecilie Nørgaard.

2. Tidsskriftet Friktions redaktion: Anna Sloth Harbo, Michala Hvidt Breengaard, Nazila Kivi, Anna Sofie Bach, Emma Holten, Cecilie Bødker, Rakel Stammer, Frix Rode og Marie Storm Dalby.

3. Frit Flet! Forfatterne Naja Marie Aidt, Mette Moestrup og Line Knutzon.

4. Fotograf Kajsa Gullberg.

5. Queerfeminist og -aktivist Mads Ananda Lodahl.

6. Musiker og sanger Karen Marie Ørsted aka MØ.

7. The Everyday Sexism Project Danmark – Ulla Tornemand, Irene Manteufel, Helena G. Helena G Hansen og Sara Ferreira.

8. Kvinde kend din krop-redaktionen: Agnes Broeng Elsberg, Caroline Aasted Due, Charlotte Lund, Christine Dreyer Alexandersen, Marie Louise Meldgaard og Sara Hornum Inanloo.

9. ’Det slører stadig’ - Sara Al Naser, Ellie Jokar Ellieminartige, Naghme Ashabi og Ajla Prohic.

10. Journalist Anders Haahr Rasmussen.

Tv-serie har sat transkønnethed på dagsordenen i USA

Da den transkønnede skuespiller Laverne Cox i juni måned prydede forsiden af TIME Magazine og kort efter blev nomineret til en Emmy for sin rolle i Netflix-hittet Orange is the New Black, indvarslede det ifølge kommentatorer en ny borgerrettighedsbevægelse i USA. Transkønnede amerikanere er begyndt at stå frem og kræve samme rettigheder som deres ciskønnede medborgere.

Iransk kvindemagasin udsat for censur

Et af Irans førende kvindemagasiner møder i øjeblikket anklager om” uislamiske” og” forældede” holdninger. Det er ikke første gang Zanan Magazine oplever problemer med censur. I 2008 blev magasinet lukket ned efter 16 år af den daværende præsident Mahmoud Ahmadinejad, som beskyldte det for at være ”en trussel mod den psykologiske samfundssikkerhed’’ Ifølge den kendte iranske kvinderettighedsaktivist Susan Tahmasebi, dækker Zanan Magazine sager om kvinders rettigheder på en ”moderat måde”. Hun beskriver hvordan Zanan Magazine fungerer som en platform, hvor iranske kvinder kan mødes og diskutere og reflektere over deres rettigheder og problemer. "Det reflekterer bekymringer fra halvdelen af landets befolkning”, påpeger hun.

Stemmer på Feministiskt Initiativ får alligevel betydning iflg. DN

Feministisk Initiativ har fået en plads i 13 kommuner, bland andet med 3 mandater i Stockholm og er samtidig også repræsenteret med et mandat i EU-parlamentet. Det lykkedes dog ikke for Feministiskt Initiativ FI at komme ind i den svenske Rigsdags ved søndagens parlamentsvalg. Her skulle de have haft 4 procent, men FI opnåede kun 3,1 procent af valgstemmerne. Men i flg. den svenske avis Dagens Nyheter får de 3.1 procent alligevel stor betydning for FI. For det første er FI nu sikre på at blive trykt på næste Rigsdagsvalgs stemmesedler – i modsætning til dette valg – og samtidig har stemmerne sikret dem partistøtte.

Ligestillingen står i stampe på kunstmuseerne

En ny undersøgelse slår fast at mandlige kunstnere stadig er i klart overtal på toneangivende museer. Ifølge professor Hans Dam Christensen, gælder det både ved indkøb af kunst og nye udstillinger. Kvinder fylder i dag mere i kunstverdenen, og er endda i overtal flere steder. Desværre har det ikke betydet noget for kvinders repræsentation, hverken når der købes eller udstilles kunst. Dam Christensen mener, der skal tages drastiske midler i brug, hvis vi vil vende udviklingen. Men det er ikke kvoter, der er nøglen. Han peger blandt andet på, at institutioner skal redegøre for til- og fravalg i forhold til køn.

Hans Dam Christensens undersøgelse offentliggøres i sin helhed i Kvindelige Kunstneres Samfunds jubilæumsantalogi: ”100 års øjeblikke”, og udkommer 2. oktober.

Svensk valg viser både en liberal og en socialistisk feminisme, siger professor Drude Dahlerup

Søndag er meget spændende for Feministisk Initiativ, FI, som i nogle meningsmålinger nærmer sig de fire procent, Sverige kræver af et parti for at komme ind i Rigsdagen. Men Gudrun Schyman og hendes parti har samtidig påvirket svensk politik, uanset hvad der sker i valget, siger danske Drude Dahlerup, professor i statskundskab ved Stockholms Universitet.

- Ligestilling er meget højere på dagsordenen i Sverige end i stort set alle andre lande. I Danmark markerer parterne sig ikke på ligestillings området, hvor der er en slags konsensus, mens der både er en liberal og en socialistisk feminisme i Sverige, siger Drude Dahlerup til Dagens Nyheter.

www.FVM.dk
Kvinfo tilbyder eksperthjælp

Fødevareminister Dan Jørgensen offentliggjorde i går sit nyeste tiltag ”Måltidstænketanken”. Med Direktør for Landbrug og Fødevarer Søren Gade i spidsen skal gruppen foreslå en række råd til, hvordan og hvad vi spiser. Vi skal blive bedre til at samle os om et varieret måltid og være flere i familien, der kan lave maden. Kort sagt skal gruppen løfte den danske madkultur.

Fra starten får ministeren kritik på de sociale medier for sammensætning af gruppen. Ud af de 20 medlemmer er kun 4 kvinder, og ingen af medlemmerne kommer med anden etnisk baggrund end dansk. Med andre ord mangler gruppen at tilgodese mangfoldighed.

Hos KVINFO har vi forståelse for, at det kan være en svær opgave at finde forskelligartede kandidater, hvis man ikke ved, hvor man skal lede.
Det er årsagen til, at vi i sin tid etablerede Ekspertdatabasen. Den tæller for tiden 1200 kvindelige eksperter.

”Vi ser det som en naturlig opgave for os at dele vores viden, og vi vil rigtig gerne stille vores erfaring til rådighed, når der skal sammensættes den slags grupper i fremtiden. Derfor vil vi gerne tilbyde hjælp til at finde eksperter og folk med specialviden. Det kan være en støtte til beslutningstagere, både i det offentlige og private, som mangler kvalificerede og mangfoldige bud på dygtige kandidater”, siger Nina Groes, direktør for KVINFO.

Færre nydanskere oplever social kontrol

Færre unge nydanskere oplever social kontrol, når det kommer til valg af kæreste/ægtefælle, uddannelse og venner. Det viser nye tal fra regeringens nationale integrationsbarometer. I 2012 følte hver fjerde sig begrænset, og i 2013 er tallet faldet til hver femte. Faldet skyldes primært, at pigerne føler sig mindre kontrollerede. Desværre kan Landsorganisationen af krisecentre (LOKK) melde om en stigning i æresrelaterede konflikter, og det samme gælder antallet af unge på flugt fra tvangsægteskaber. Om der er tale om en reel stigning, eller om det skyldes, at information om rettigheder og muligheden for at søge hjælp, er blevet bedre, er uklart.

123 har ansøgt om juridisk kønsskifte

Den 1. september blev det muligt, at ansøge om juridisk kønsskifte. Tidligere var det nødvendigt med en irreversibel kønsskifteoperation. Cpr-kontoret har ifølge Kristeligt Dagblad allerede modtaget 123 ansøgninger.

Foto: Neil Mach
MØ indstillet til Suzanne Gieses mindelegat

Sangerinden MØ er blevet nomineret til Suzanne Gieses mindelegat, der uddeles på KVINFO torsdag den 18.september.

MØ er en ud af foreløbigt seks indstillede til prisen. I begrundelsen hedder det :

"Fordi Karen Marie Ørsted aka MØ er en punkprinsesse, badass, feminist i enhver bevægelse og et fantastisk forbillede for unge kvinder til at give slip på den pæne pige og udleve sin indre spice girl midt i en renskuret musikbranche."

Ialt nomineres 10 til legatet. Foreløbigt er 6 offentliggjort

Mads Ananda Lodahl
Kajsa Gullberg
Frit Flet

Tidsskriftet Friktion
Cecilie Nørgaard

Listen over de nominerede er klar og offentliggøres på fredag den 12. september

Rigtige mænd passer på sig selv

Mænd er udsat for langt flere arbejdsulykker end kvinder. Spørgsmålet er hvorfor - hænger maskulinitet og det at tage chancer og risici sammen, eller kan det lade sig gøre at opføre sig konventionelt maskulint og stadig passe på sig selv? Ph.d.-afhandlingen John Wayne og Tarzan arbejder her ikke længere af Morten Kyed fra AAU viser, at det kan det.

Drenge har det bedre i folkeskolen end piger, og er fagligt mere aktive.

Drengene scorer højere, når det kommer til individuel og kollektiv trivsel i folkeskolen. De ligger også i spidsen i forhold til faglig deltagelse.

Det viser SFI med forskningsprojektet ’Inklusionspanelet’. Frem til 2016 kortlægger de 9000 skoleelevers oplevelse af inklusion og trivsel. Fokus er primært på elever med særlige behov, men undersøgelsen fremkommer også med interessante resultater når det kommer til køn.

Ny forskning viser, at feminister er de første der har sat seksuel misbrug af børn på den offentlige dagsorden

Feminismen har fået offentligheden til at fokusere på seksuel mishandling af børn. Sådan lyder det fra den nye kommissionsrapport History of child sexual abuse offences in Australia udsendt af det australske kriminologiske institut. Rapporten skitserer de sociopolitiske faktorer og begivenheder, der har ledt frem til lovgivningen omkring seksuelt misbrug af børn i perioden 1788-2013. Blandt andet fremgår det, hvordan det først var da kvinderettighedsfortalere begyndte at advokere mod seksuel mishandling af børn – der enten er blevet benægtet eller bagatelliseret af offentligheden - at emnet blev taget alvorligt.

EU har et ligestillingsproblem

Det er endnu kun 25 procent af EU-topposterne, som er besat af kvinder. Det sender et sørgeligt signal til europæiske kvinder om, at mænd er dygtigere til at lede Unionen. Det skriver KVINFOs direktør Nina Groes i dag i et indlæg på Altinget.dk og fortsætter:

Europa skal være verdens mest progressive region. Fremskridt på ligestillingsområdet er det afgørende svar på den nuværende økonomiske krise i EU, det viser Europa-Kommissionens årlige rapport fra 2012. Så lad os lige se nærmere på spillet om EU’s kommissærposter.

I debatten om ligestilling hører man ofte argumentet om, at grunden til, at kvinderne er bagud på toplederniveau, er historisk - og at fortidens ligestillings sejre og de sidste års uddannelsesmæssige løft af især unge kvinder vil betyde, at kvinderne med tiden indhenter mændene.

Med andre ord: Der er ingen grund til hverken debat eller initiativer, ligestilling kommer af sig selv.

Forløbet op til den nye EU-kommission viser, at den forestilling er en fejltagelse. I den seneste uge har vi alle i fuld skala kunnet følge, hvordan kabalen om EU's 28 topposter bliver lagt under Jean-Claude Junckers ledelse.

Først er det offentliggjort, at polske Donald Tusk og italienske Federica Mogherini er udnævnt til henholdsvis EU-præsident og udenrigschef, så her har vi foreløbig en mand og en kvinde i front. Med weekendens danske udnævnelse af Margrethe Vestager er endnu én føjet til listen, og i skrivende stund onsdag middag melder EU-kommissionen i København, at syv kvinder og 17 mænd er faste, mens fire kommissærposter stadig er jokere.

Det betyder, at kun 25 procent af de 28 kommissærer bliver kvinder, hvis de sidste fire kommissærposter bliver besat af mænd.

EU har tradition for store ligestillingsintentioner, men den sidste uges kabale viser med al tydelighed, at det stadig kræver konkrete initiativer, hvis EU skal leve op til sine egne målsætninger. For med en overrepræsentation af mænd i EU-toppen afskærer vi halvdelen af Europas befolkning fra magtens centrum og udelukker dem fra vigtige beslutningsprocesser.

Den typiske computerspiller er en voksen kvinde

Den typiske computerspiller er ikke længere en teenagedreng, men en voksen kvinde. Det viser spritnye tal fra den amerikanske spilbrancheforening ESA, som slår fast, at kvinder over 18 nu udgør hele 36 procent af spilpublikummet. Den diversitet afspejles dog ikke indenfor spilbranchen selv, hvor langt de fleste spiludviklere stadig er mænd. Så hvordan får man flere kvinder ind i spilbranchen - og hvilke oplevelser har de kvindelige spiludviklere, der allerede er der? Det var emnet til paneldebatten #1ReasonToBe, der fandt sted på den nyligt overståede GDC-spilkonference i Køln. Christina Majcher rapporterer.

Gentlemens Club

I weekenden vil toppen af EU lægge kabalen om EU's topposter. Formand for Det Europæiske Råd Herman van Rompuy og Jean-Claude Juncker kommende formand for Europa Kommissionen står i spidsen for dette komplicerede puslespil. Der skal tages mange hensyn, og de kandidater, der vil blive valgt, skal godkendes af Europa Parlamentet. Formanden for Parlamentet Martin Schulz advarede på det europæiske topmøde den 16. juli mod at lade Kommissionen blive til en ”Gentlemans Club”, en eksklusiv klub, hvor kvinder ikke er behørigt repræsenteret, og som Parlamentet derfor ikke vil kunne godkende. Senere på sommeren (den d. 29. juli ) stillede Jean-Claude Juncker i udsigt at 40 % af den kommende kommission skulle blive kvinder. I den nuværende kommission er der 9 kvindelige medlemmer ud af de 29.

Selv med de mest optimistiske beregninger ender vi højest på 7 efter weekenden - og hvis en af topposterne ender med at gå til en kvinde - vil der stadig være 3 gange flere mænd end kvinder, og kønsfordelingen skæv i toppen af EU.

"Kan det virkelig være rigtigt at det ene køn er tre gange bedre til at lede Europa? Var det ikke på tide at bringe hele talentmassen i spil? Lige nu sender EU et signal om, at der er stor forskel på hvad vi siger og hvad vi gør", siger direktør for KVINFO Nina Groes.

KVINFO hilser under alle omstændigheder de nye kommissærer og topledelsen velkommen på jobbet. Men vi opfordrer til en evaluering af forløbet op til udnævnelserne. Det må være muligt at finde flere velkvalificerede kvinder.

Neglelak- det nye våben imod voldtægt

“I USA bliver 18% af alle kvinder seksuelt udnyttet i løbet af deres liv.’’ Sådan skriver firmaet Undercover Colors på deres facebookside. Bag firmaet står fire mandlige studerende ved North Carolina State University, som netop har udviklet en neglelak til bekæmpelse af drug rape (voldtægter begået medens offeret er bedøvet). Når neglelakken kommer i kontakt med kendte drug rape stoffer – skifter den farve. På den måde kan lakken advare personer der risikerer at blive udsat for et voldtægtsforsøg, så de kan søge hjælp inden det er for sent.