Journalist, skuespiller og stand-up’eren Fadime Turan underholder Mentornetværket Foto: Suzanne Moll
Nytårsfest i mentornetværket

Fredag eftermiddag var der feststemning i KVINFOs bibliotek, da 100 var samlet til Mentornetværkets nytårskur.
Udover at fejere alle de gode parløb i netværket, fejrede vi at Mentornetværket nu er kommet på Finansloven, og dermed fortsætter!
Nytårsreceptionen var den perfekte lejlighed til at takke mentorer og mentees for deres mod, støtte og store indsats gennem de sidste mange år – og til at se fremad mod nye spændende tiltag i netværket og i KVINFO.
Journalist, skuespiller og stand-up’eren Fadime Turan sørgede for masser af grin og eftertanke i hendes indspark om kulturmøder og mentorrelationer. I det hele taget blev der snakket, grinet og udvekslet erfaringer på kryds og tværs – en fantastisk start på 2015.
Nina Groes (direktør) og Henriette Højberg (afdelingschef) holdt begge tale med fokus på hvad der skal ske i 2015.

Mere ligestilling ved skilsmisse

Den danske forældreansvarslov skal moderniseres. Social Integrations og Ligestillings minister Manu Sareen lægger op til at far og mor bliver mere ligestillet efter en skilsmisse, et forslag der møder bifald hos Socialdemokraterne.
- Vi har brug for, at lovgivningen kommer up to date, så mor og far kan tage lige del i barnets liv. Vi skal have afskaffet idéen om, at der er A- og B-forældre, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Politiken.

KVINFOs direktør Nina Groes ser frem at begge forældre ligestilles I sager om samkvem: ”Ja tak til mere ligestillet forældreskab. Jo før i barnets liv det starter jo bedre. Det handler om at have samme rettigheder og ansvar- et ligeværdigt forældreskab".

Ud over større ligestilling vil Socialdemokraterne indføre såkaldte forældreskoler, hvor fraskilte, der er endt i en konflikt om børnene, tvinges i konsultationer hos Statsforvaltningen. I Norge har man i flere år haft obligatorisk mægling, således at skilsmissepar i fællesskab finder frem til den bedste løsning for barnet.

Udover en større ligestilling skal afgørelser om samvær og forældremyndighed samles hos én instans i stedet for at være forankret hos Statsforvaltningen og domstolene, som det er tilfældet i dag.

Grafik: Martin Gøttsch
8. Marts 2015

Vi hylder dem, der kan, vil og tør

KVINFO fejrer kvindernes internationale kampdag med en stor fest i Store VEGA. Samtidig starter vi fejringen af 100-året for kvindernes stemme- og valgret. Vi hylder ligestilling i alle dens former og sætter fokus på gode resultater og der, hvor der er plads til forbedring.

Blandt vores gæster er Danmarks Statsminister, mænd på barsel, og en eksklusiv surprise-koncert med en stor dansk kunstner. Og der kommer meget mere. Kort sagt: Kunst, musik, sjov og alvor.

Billetter koster 150,- + gebyr, og bestilles hos Billetnet. Men skynd dig! Sidste år måtte mange gå forgæves.

Dørene åbnes kl. 18.00.

http://bit.ly/1ASNWjj
Thailand anerkender kathoey som det tredje køn

I deres kommende forfatning anerkender Thailand officielt kathoeys som det tredje køn. Dermed styrkes deres rettigheder og ligestillingen øges. Som det er nu kan kathoeys ikke deltage i sportsbegivenheder, åbne en bankkonto eller få en forsikring.

Thailand er ikke det eneste land, der officielt anerkender et 3. køn. I 2007 var Nepal det første land, der gave mulighed for, at man officielt kunne vælge en 3. kønsidentitet. I 2009 anerkendte Pakistans højsteret officielt 'khawaja saras' som det 3. køn. Transkønnede, eunukkere og transvestitter oplever stadig udgrænsning og diskrimination. Håbet er, at man med anerkendelse forbedrer levevilkår, samt øger accept og respekt.

Også i Indien, Tyskland, New Zealand og Australien er der mulighed for at vælge et 3. eller 'udefineret' køn.

Læs mere herunder.

Ahmed bin Mubarak. Foto: National Dialogue Conference
Kvindeforkæmper bortført i Yemen

Som noget af det første i deres fornyede kamp om magten i Yemens hovedstad Sana'a har Houthi-militserne bortført præsidentens stabchef, Ahmed bin Mubarak.

At han var deres første mål skyldes ikke blot hans nuværende rolle tæt på præsidenten, men i lige så høj grad hans utrættelige arbejde for et mere demokratisk og åbent Yemen - og ikke mindst for de yemenitiske kvinders inddragelse i det politiske liv, vurderer KVINFOs Yemen-ekspert Connie Carøe Christiansen, der har mødt ham flere gange.

Lige nu har militserne også omringet premierministerens kontor, og hvordan magtkampen ender er åbent. Ahmed bin Mubaraks skæbne er ukendt. 

KVINFOs Connie Carøe Christiansen tegner her et portræt af Ahmed bin Mubarak i KVINFOs Webmagasin.

 

KVINFO anmelder udstilling om kvinders brug af tøj til at fremme position og udtrykke magt.

Spørgsmålet om, hvordan kvinder bruger tøj til at signalere magt, er i centrum på en kontroversiel udstilling på London Design Museum med titlen "Women Fashion Power". Udstillingen viser, hvordan kvinder har brugt tøj gennem de seneste 150 år som svar på den stadig større opnåelse af magt og selvstændighed. Læs hele artiklen i vores Webmagasin.

Danmark på plads nummer 63

Den internationale arbejdsorganisation ILO har netop udsendt en rapport om kvinders tilstedeværelse i toppen af forretningslivet. Arbejdet bygger på statistiske oplysninger og andre tilgængelige informationer

Blandt andet er der lavet en opgørelse over % af kvinder i ledelse. 108 lande indgår i opgørelsen og Danmark ligger på plads nummer 63 med 28,4 %. Listen toppes af Jamaica, der har 59,3% kvinder i ledelse. Svenskerne er næsten 20 pladser over Danmark med 35,5 %. I bunden på plads nummer 108 ligger Pakistan.

Den gode nyhed er, at antallet af kvindelige ledere vokser globalt og i dag ligger på cirka 40 % i gennemsnit, og det er en forbedring. Men direktør i ILO Deborah France -Massin siger til avisen Washington Post: " der er lang vej til vi opnår sand ligestilling, i særdeleshed hvor det gælder lederstillinger."
Undersøgelsen viser også en tendens til, at kvinder i større grad end før, har egen virksomhed. Til gengæld er der stadig ikke stor sandsynlighed for, at de har en top post i de største internationale virksomheder. Mindre end 5% af dem, der ejer eller leder "de største firmaer" er kvinder.
Rapporten konkluderer temmelig direkte: " Jo større firma, jo mindre sandsynlighed for at det bliver styret af en kvinde".

http://www.100aaret.dk/presse
Folketinget og regeringen lancerer hjemmeside i anledning af grundlovsjubilæet

Fejringen af 100-året for kvinders valgret og 1915-Grundloven bliver skudt i gang med en ny hjemmeside, som Folketinget og regeringen står bag. Her man man læse om hvorfor ændringen af Grundloven er så vigtig, ikke mindst når det kommer til kvinders og tjenestefolks ret til at stemme.

På hjemmesiden er der også en kalender, som giver et overblik over de mange forskellige nationale og lokale aktiviteter og arrangementer, der er gennem året. Her inviteres alle, både borgere, foreninger, firmaer og andre aktører, til at lægge deres events ind i kalenderen. På den måde skabes der mest mulig opmærksomhed omkring fejringen.

Vi glæder os til samråd om ligestilling

I morgen fredag er der åbent samråd om regeringens ligestillingspolitik. Ligestillingsminister Manu Sareen og beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen er kaldt i samråd ligestillingsudvalget.
I indkaldelsen til samrådet står der:
”Udvalget har bedt ministrene redegøre for hvorvidt ministrene finder, at manglende ligeløn i Danmark er et problem, om regeringen planlægger initiativer i forhold hertil, samt om ministrene anser det for problematisk, at fædre afholder meget kortere barsel end mødre, og om regeringen påtænker at iværksætte initiativer med henblik på at vende udviklingen.”

KVINFO glæder sig til at overvære samrådet. Direktør Nina Groes siger:

”Vi har en regering, der trak forslag om øget barsel til mænd ud af regeringsgrundlaget. Denne forskelsbehandling giver mænd dårligere vilkår end kvinder i forhold til forældrerollen. Og vi har en regering, der ikke har iværksat initiativer, der skal udjævne løngabet mellem mænd og kvinder. De to forhold har man ikke fundet anledning til at gøre noget ved i de sidste 3 ½ år. I KVINFO vil vi gerne høre forklaringen. ”

Og Nina Groes fortsætter:

”Lige om lidt er vi i valgkamp, hvor de forskellige partier igen skal formulere deres holdning til ligestilling. Og her ser vi frem til en udmelding om en mere progressiv dagsorden. Hvilke initiativer planlægger regeringen fremover? ”

Ikke kun ét svar på kvinders manglende repræsentation i politik

Den 12. januar afholdt KVINFO årets første arrangement. Vi satte fokus på kvinders repræsentation i politik, og havde inviteret to spændende gæster:

Drude Dahlerup, professor og FNs særlige rådgiver om kvinder og repræsentation, rejser verden rundt for at rådgive lande, der ønsker flere kvinder i politik. Senest har hun være i Bhutan og Egypten.

Jennifer Lawless er professor ved American University, Washington. Hun er specialist i kvinder i amerikansk politik og vil fremlægge status på midtvejs valget og sammensætningen af den nye kongres.

Mødet fandt sted i en fuld sal, og de to forskere fremlagde begge resultater af deres arbejde og efterfølgende var der debat.

Lawless og Dahlerup var enige om, at det er et stort problem når kvinder ikke er repræsenterede i det politiske liv. Internationalt ligger Danmark på en 7. plads, men USA er røget helt ned på en 100. plads. Rwanda ligger på en førsteplads med 56% kvinder i parlamentet.

De to forskere havde dog forskellige opfattelser af de bagvedliggende årsager. Lawless mente ikke, at der er så mange strukturelle barrierer som man kunne forestille sig. I stedet pegede hun på, at kvinder simpelthen ikke bliver opfordret til at stille op som kandidater. Dahlerup mente modsat, at der er en masse indbyggede stopklodser i det politiske system, ikke mindst når det kommer til partiernes opstillingskrav, når der skal findes nye kandidater. De to professorer var dog enige om, at det ikke skyldes, at kvinder er uambitiøse eller ikke har de nødvendige kompetentencer.

Tre af kvinderne i gang med at sætte ord på deres erfaringer
På vej mod kvindelige ledere i Marokkos fagbevægelse

 

24 kvinder er blevet valgt til leder- og tillidsposter i Marokkos fagbevægelser alene i 2014. Det er et direkte resultat af den træning, som et KVINFO-støttet projekt har givet til kvinder i de marokkanske fagbevægelser.

For selv om flere og flere kvinder er på arbejdsmarkedet i Marokko, så har de været næsten usynlige i fagbevægelsen, og det samme har de problemer, de støder ind i som kvinder.

I slutningen af december mødtes deltagerne i projektet og fejrede succesen og afslutningen af årets træninger. I grupper blev de bedt om at sætte ord på deres følelser og erfaringer og på den indvirkning, som træningen har haft på deres liv og deres vilkår. Og selv om målet var at styrke kvindernes kapacitet og sætte dem i stand til at nå poster med indflydelse i deres organisationer, så har træningen haft virkninger langt ind i deres personlige liv.

Her er et par af reaktionerne:

 

  • "Træningen har åbnet vores øjne, så vi har fået et andet perspektiv på livet. Vores liv er blevet forandret"
  • "Vi lærte af hinanden, vi lærte at vi har meget at give, vi lærte tolerance og accept af forskelle, vi lærte at handle som medlemmer for at få succes som gruppe."
  • "Hvis vi vil forandre tingene, så må vi først forandre os selv."
  • "Vi har aldrig haft sådan en træning før. Det er ikke et spørgsmål om at få information men om at udvikle idéer."
  • "Vi leder en stille revolution og vi bygger langsomt en demokratisk bevægelse."

 

Tre af ankerkvinderne i fagforeningsprojektet besøgte Danmark i efteråret, og blev interviewet til KVINFO's webmagasin, hvor du kan læse mere om projektet og planerne for fremtiden. 

 

Danmark i spidsen for FN's kvindeorganisation

UN Women, der er FNs organisation for fremme af ligestilling, har fået en dansk bestyrelsesformand. Der er den danske FN-ambassadør, Ib Petersen, som er blevet valgt som formand.

Fejringen af 100-året for kvinders valgret er skudt i gang

I år fejrer vi 100-året for kvinders stemmeret og festen er allerede skudt i gang. Månedsbladet Søndag er også med. På deres hjemmeside kan du blive klogere på både kampen for stemmeret, frontløber-kvinder, kvindekamp og få en status på ligestilling anno 2015.
I det seneste nummer af Søndag kan du bl.a. læse et interview med KVINFOs Jytte Nielsen. Hun deler ud af sin store viden om datidens kvindesagskæmpere og den historiske milepæl.
Læs mere her:

Kampagnen "Stop menneskehandel" kommer til København

I løbet af 2014 har Center mod Menneskehandel været på Danmarksturné med kampagnen "Stop menneskehandel".

Mandag d. 12. januar, kl. 10.00 kommer deres vandreudstilling "DET DU IKKE SER" til København - den sidste af i alt 8 byer. Manu Sareen (R) og Københavns overborgmester Frank Jensen åbner udstillingen på Hovedbanegården - og alle er velkomne.

"Stop menneskehandel" sætter fokus på, at der også i Danmark bliver handlet mennesker til prostitution og tvangsarbejde - og at det er vores allesammens ansvar at bekæmpe menneskehandel. Kampagnen formidler viden om tegn på menneskehandel, og om hvor man skal henvende sig ved tegn på mistanke.

Udstillingen "DET DU IKKE SER" fortæller i ord og billeder, hvad det vil sige at leve som handlet i Danmark. Man vurderer, at der på verdensplan er omkring

Det tager tid at opbygge et bæredygtigt fundament

I slutningen af 2008 etablerede Designskolen i København et samarbejde med det marokkanske kooperativ Reseau Femmes Artisanes, der består af kvindelige kunsthåndværkere. Efter seks år har den første gruppe af marokkanske kvinder nu gennemført et forløb, der har styrket dem i designudvikling og forretningsførelse. Et forløb der både har handlet om at gå på opdagelse i den marokkanske kulturskat, nedbryde kulturelle fordomme og at opbygge kvindernes selvstændighed.

Begge sider af samarbejdet lægger vægt på betydningen af den lange løbetid, som projektet har haft. Den har gjort det muligt at opbygge en bæredygtig forretningsstrategi, og få ryddet alle kulturelle gnidninger af vejen på begge sider. Et samarbejde, der har betydet, at Reseau Femmes Artisanes på udstillingen Riad Art Expo i Marrakech, 2012, har fået prisen for det bedste håndværk på hele udstillingen.

 

http://www.flickr.com/photos/ciagov/9779256351
Debatarrangement om kvinder i international politik

På mandag inviterer KVINFO og den amerikanske ambassade til spændende debat om kvinder i international politik.

Hvis Hillary Clinton stiller op til præsidentvalget i 2016, vil det på alle måder være historisk og det endelige gennembrud for kvinder i international politik, mener mange. Men hvordan går det egentlig på verdensplan med kvinder i politik?

Mød to af verdens førende forskere: Drude Dahlerup, professor ved Stockholms Universitet, og Jennifer Lawless, professor ved American University i Washington.

Arrangementet foregår på engelsk. Suzanne Moll er moderator.

Det er kl. 17-19, helt gratis og alle er velkomne.

http://www.flickr.com/photos/carbonnyc/5560272082
Samfundets fokus på skønhedsidealer koster os dyrt

Det er veldokumenteret af der stilles store krav til hvordan piger og kvinder skal se ud, og at disse krav har både fysiske og psykiske omkostninger. Men nu viser en stor engelsk undersøgelse, foretaget af University of West England på vegne af Government Equalities Office, at konsekvenserne er endnu mere vidtrækkende. Den overdrevne fokus på skønhedsidealer, og den værdi, der knyttes til at leve op til dem, har en direkte indflydelse på hvordan piger og kvinder klarer sig i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet. Kvinders selvbillede og konsekvenserne af de høje krav kan altså ikke ikke alene spores i den enkelte kvindes liv, men har også en uddannelsesmæssig, erhversmæssig, økonomisk og social slagside. Noget rapporten mener vi som samfund bliver nødt til at tage alvorligt og adressere.

'Costing the Invisble' sammenfatter 25 empiriske studier, omfatter mere end 49.000 piger og kvinder mellem 10 og 60 år og går på tværs af 5 kontinenter. Rapporten peger også på, at de er problemer, der også i stigende grad rammer drenge og mænd.

Creative comons
Kønskamp i amerikansk politik

Republikanerne vandt stort ved midtvejsvalget i USA. En af årsagerne er, at vrede hvide mænd stemte på konservative republikanere, mens de ugifte kvinder svigtede demokraterne. Nu venter alle på, hvad der sker ved præsidentvalget i 2016.
I KVINFOs webmagasin finder du analysen af det amerikanske midtvejsvalg.

Resultater i Mellemøsten

Her lige inden jul udgiver Udenrigsministeriet en ny rapport om arbejdet i Det Arabiske Initiativ 2011-2014. Rapporten indeholder et kort overblik over DAI og 7 forandringshistorier, blandt andet om KVINFOS arbejde i Yemen. Rapporten foreligger lige nu kun på dansk, men er ved at blive oversat.

KVINFO ønsker godt nytår- Fyr den af!

Vi ses i 2015