Sommerferie. Foto: Ulf Bodin, Flickr.com
KVINFO har sommerferielukket

KVINFO holder sommerferielukket i ugerne 28-31 - dvs. fra mandag den 7. juli og frem til mandag den 4. august.

I den periode vil det kun være muligt at kontakte KVINFO for akutte pressehenvendelserAlle øvrige henvendelser skal ske til din sædvanlige kontaktperson eller til kvinfo@kvinfo.dk. De vil herefter blive besvaret, når vi er tilbage i august.

KVINFO ønsker alle en god sommer!

Tinder ramt af anklage om sexisme fra tidligere medarbejdere - wake-up-call til Silicon Valley om mangfoldighed, siger Valenti

Anklager om sexisme fra en tidligere kvindelig medarbejder i dating-app-firmaet Tinder peger endnu engang på stor kønsulighed i Silicon Valley og IT-industrien. Efter rygterne skulle de arbejde med en Dave-regel: For at få kønsbalance, skal du have mindst lige så mange kvindelige ansatte, som mænd, der hedder Dave.

Den seneste historie fra Silicon Valley kalder den amerikanske feminist Jessica Valenti for et wake-up-call og rejser spørgsmålet om, hvor mange sexistiske historier fra Silicon Valley vi skal høre, før mangfoldighed bliver taget alvorlig.

Et spørgsmål, der siden maj har haft stor opmærksomhed efter, at Google i deres første rapport om mangfoldighed afslørede, at kun 30% er kvinder - og kun 2% er sorte blandt deres ansatte. Blandt selskabets amerikanske medarbejdere er 61% hvide, 30% asiatiske, 3% hispanic og 2% sorte. Både Facebook, LinkedIn og Yahoo! afslører tilsvarende forhold.

Gør ny lov om sexchikane en forskel for Egyptens kvinder?

En YouTube-video af en kvinde, der bliver seksuelt overfaldet på Tahrirpladsen under den nye egyptiske præsident Abdul Fattah al-Sisis indsættelse, har igen sat fokus på landets problem med seksuel vold mod kvinder. En ny lov forbyder for første gang seksuel chikane, men aktivister er skeptiske, hvis loven kommer til at stå alene.

Køn i kerneydelser

Tøseture og Spidermankostumer var på dagsordenen, da Københavns kommune diskuterede ligestilling i kerneydelserne på sidste weekends Nordic Forum i Malmö. Bag arrangementet stod de nordiske kvindeorganisationer, hvor Kvinderådet var den danske drivende kraft i det store arrangement.

Antonio Banderas, Desmond Tutu og Matt Damond kæmper for en ligestillet verden

Matt Damond, Antonio Banderas, Desmond Tutu og Ban Ki-Moon står som frontfigurer for FN's HeForShe-kampagne i kampen for en ligestillet verden. For især Internettet og de sociale medier i særdeleshed har i nogle år givet mandlige feminister nogle stærke platforme at promovere sig på. Tusindvis af selfies af mænd med skilte a la "sådan ser en feminist ud" har fx ligget på de sociale medier. Og det er i forlængelse af den bølge, at UN-Women har lavet kampagnen.

Foto: Fra filmen The First Time by Ruba and Nadine
Se på kvinfo.dk: Digitale historier fra Palestine Marathon

Fem deltagere fra Palestina Maraton fortæller deres personlige historier til et kamera, og nu kan du se dem på kvinfo.dk. At deltage i løbet har for nogle af deltagerne været et statement i den daglige ligestillingskamp. I videoerne fortæller de om det at være en kvindelig løber i Palæstina. Derudover sætter filmene fokus på den manglende bevægelsesfrihed, palæstinensere oplever konstant i deres hverdag og om de udfordringer, det afføder.

Videoerne er optaget og indsamlet af Digital Storylab med støtte fra KVINFOs pulje for dialog og samarbejde om køn og kvinders rettigheder i Mellemøsten og Nordafrika.  

 

Profession: den perfekte kvinde

Den første generation af stewardesser, var også den første generation af kvinder, der søgte ud på arbejdsmarkedet for at skabe sig et selvstændigt liv. De havde eventyr i blodet og curlers i håret, og de gjorde deres særlige kvindelige kendetegn til deres karrierevej. En ny bog på dansk fortæller deres historie.

SOSU-faget giver mænd med anden etnisk oprindelse nye muligheder

Generelt er det svært at få mænd ind i de traditionelle kvindefag. Men mænd med anden etnisk oprindelse end dansk ser dog SOSU-fagene, som en mulighed for at blive respektable medborgere. En interviewundersøgelse med fire mandlige ansatte i ældreplejen viser, at der både er muligheder og barrierer forbundet med jobbet.

Mandlige sosu'er er gået fra 2008 til 2013 til at udgøre 7 % til 13 %, skriver dr.dk i dag.

Danskerne sendte færre kvinder til EU

5 kvindelige europaparlamentarikere ud af 13 blev det til ved det danske europaparlamentsvalg den 25. maj. Det er én færre end ved valget i 2009, og det betyder, at kvinderepræsentationen faldt med knap 8 procentpoint fra 46,2 % til 38,5 % for Danmarks vedkommende. Helt i modsætning til vores nordiske naboer, der ligger over 50 %.

Efter Astrid Saalbachs kritik af teaterverdenen og de midaldrende mænds magt - deler danske teaterledere sig i debatten

I Astrid Saalbachs nye roman 'Klapperslangen' skriver hun om en kvinde, som på ingen måde er føjelig. Hun er derimod kantet og kunstnerisk kompromisløs. Og samtidig har Saalbach sagt, at med romanen vil hun sætte ledelseskulturen i dansk teater til debat. Hun mener, at dansk teater lige nu hæmmes af, at en fast kreds af midaldrende mænd, der sidder på de samme poster år efter år, og "i sine pessimistiske stunder spår hun, at teatret som kunstart er døende her i landet". De danske teaterledere er delt i debatten, som især har raset i Berlingske Tidende - og som er hovedemnet for dagens kronik også i Berlingske Tidende.

Debat i Sverige: Kulturmænd er et produkt af det forrige århundrede og misbruger deres magt på kvinders bekostning

Svenske Åsa Beckman startede i foråret en debat om magtfulde mænd i kulturverden, som længe har misbrugt deres indflydelse på kvinders bekostning - men nu er døden nær. For han er et produkt af forrige århundrede, og nok har han eksisteret før i historien, men modernismen var som designet til kulturmanden med fokus på individualismen. Og kulturmanden viste sig som Pablo Picasso, Ingmar Bergman, Ernest Hemingway, siger Åsa Beckmann.

I debatten har bla. scenekunstneren Olivia Bergdahl - og professor i litteratur Ebbba Witt-Brattström har analyseret debatten og sat den ind i en litterær kontekst - hvor hun også påpeger de seksuelle investeringer omkring kulturmænd og ikke mindst kvinders idealisering af mændene.

Med kønnet som kampplads: fortællinger fra en FEMENistisk træningslejr

Vi viser dem kvinder, som de ikke er vant til at se dem, siger en repræsentant fra FEMEN til Mie Birk Jensen. Hun var i Paris for at lave et feltstudie om aktivistgruppen. Her rapporterer hun inde fra FEMENs feministiske træningslejr, om hvordan aktivisterne tillægger deres arbejde mening, midt i dette virvar af kritik.

DR - live fra Folkemødet: Hvorfor dominerer slipsene på tv?

Hvorfor er det oftere mænd end kvinder, der sætter sig på sendefladen, når samfundet skal diskuteres? Findes der ganske enkelt færre kompetente kvinder - eller er redaktionerne for dårlige til at spotte dem? Det spørger DRs Deadline-redaktion i dag om på Folkemødet. Med udgangspunkt i konkrete erfaringer fra Deadline på DR2 inviterer vært Nynne Bjerre Christensen til debat om, hvorfor slipsene dominerer på tv.

Blandt deltagerne i debatten, der sendes live på dr.dk fra kl. 14.30, er KVINFOs direktør Nina Groes, forfatter og kommunikationsrådgiver Signe Wenneberg og nyhedsredaktør Susanne Sayers, Børsen.

Det er ikke kun på tv at der er flere mænd end kvinder. Også på Folkemødet er der to mænd på debatpodiet, hver gang der er en kvinde. Det viser en undersøgelse, som KVINFO har lavet.

Nordisk Forum: Feministisk fredag på Moderna Museet Malmö

Fredag slår Moderna Museet Malmö dørene op for en "Feministisk fredag" med de nyåbnede udstillinger af Tora Vega Holmström "Jag längtar till överallt i världen" og Pablo Picasso "Från Arkadiens sorglöshet till målad exorcism fylls av performance, dokumentär och musik".

Med Feministisk fredag på museet følger Malmø-afdelingen op på de events, som Moderna Museet i Stockholm har holdt siden oktober 2013.

- Feministisk fredag er et nyt og godt initiativ, som tager de feministiske problemstillinger viderer end blot til at handle om køn", siger John Peter Nilsson, museumchef på Moderna Museet Malmö.

Aftenen byder på premiere på en performance om Bahareh Razekh Ahmadis kunst, som stiller spørgsmål om: "Hvem har ret til at tage hvad, fra hvem" og "Hvilke kroppe har tilgang til hvilke positioner?".

Det er gratis at være med, men tilmelding er nødvendig.

2/3 af debattørerne på Folkemødet er mænd

Dobbelt så mange mænd som kvinder debatterer på Folkemødet, der begynder på Bornholm i dag. Det viser en opgørelse, som KVINFO har lavet på basis af Folkemødets oversigt over arrangementer. Undersøgelser viser, at der på debatscenerne vil være 66 % mænd og 34 % kvinder.

"Folkemødet er jo stedet, hvor beslutningstagerne mødes for at diskutere Danmarks fremtid. Kan det så virkelig passe, at vi tror, at mænd er dobbelt så interessante? Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at der er perspektiver, som vi går glip af", siger KVINFOs direktør Nina Groes til Politiken. Hun anbefaler, at de, der arrangerer debatterne tænker ud af boksen, så man ikke bare indkalder "Tordenskjolds soldater".

Ved de 1.026 debatarrangementer deltager 2.125 mænd og 1.111 kvinder. Det er de enkelte organisationer, partier og medier, der beslutter, hvem de inviterer.

Med 31 events, der handler om køn og ligestilling, slår årets Folkemøde 2013-udgaven med flere længder.
Din guide til Folkemødet og til Nordisk Forum

Fra torsdag til søndag er Folkemødet på Bornholm igang. Med 31 events, der handler om køn og ligestilling, slår årets Folkemøde 2013-udgaven med flere længder. Til jer, der planlægger at besøge Folkemødet, har vi produceret denne guide over alle 31 ligestillings-arrangementer. God fornøjelse til alle på Folkemødet. Samtidig er der Nordisk Forum i Malmø. Vi lægger et link til KVINFOs guide til must-see events i Malmø

Kvinder i de 27 EU-lande kan i gennemsnit se frem til en alderdom med 39 % lavere pensionsudbetalinger end mænd. Foto: flickr creative commons
Rapport: Store forskelle på kvinder og mænds pensioner i EU

Kvinder i de 27 EU-lande kan i gennemsnit se frem til en alderdom med 39 % lavere pensionsudbetalinger end mænd. Det fremgår af rapporten The Gender Gap in Pensions in the EU (2013), der kigger nærmere på det såkaldte pensionsgab i medlemslandene baseret på data fra 2009, og som er udarbejdet af Europakommissionen. De 39 % dækker over meget store forskelle landene imellem. Fra 47 % og 44 % i Luxembourg og Tyskland til 4 % og 8 % i Estland og Slovakiet. I Danmark var pensionsgabet på 19 %.

LEGO lancerer nye minifigurer med kvindelige forskere

"Som kvindelig videnskabsmand, har jeg bemærket to ting ved LEGO-legetøj: Der er et skævt forhold mellem mandlige og kvindelige figurer - og de kvindelige figurer er udpræget stereotype. Derfor vil jeg foreslå et lille sæt af kvindelige minifigurer inden for interessante erhverv, så LEGOs City-samfund bliver mere mangfoldigt." Det siger geokemikeren Ellen Kooijman fra Stockholm.

Hendes forslag er udpeget af LEGO og annonceret til at udkomme i august 2014, hvor der kommer tre figurer under titlen Research Institute. Serien kommer efter en stærk især udenlandsk kritik for LEGO- koncernens stereotype fremstilling af køn i deres legetøj.

Kønsmainstreamings resolution på KVINFO fra 2013 sætter spor

Kun 16 procent af kunstmuseet Aros' indkøbte kunst mellem årene 2004 og 2012 er lavet af kvinder, men museets mandlige leder ønsker ikke kønskvoter. Museumsdirektør Sanne Kofoed fra Museet for samtidskunst i Roskilde mener dog ikke, at kvoter forringer kunstens kvalitet. Det siger hun i en P1-debat på baggrund af Kulturstyrelsens årlige undersøgelse, der viser, at mænd styrer danske museer, mens kvinder bruger dem.

The International Institute for Inclusive Museums og KVINFO afholdt i april 2013 et seminar, hvor en Kønsmainstreamingsresolution blev afleveret til den internationale museumsorganisation ICOM. ICOM vedtog kønsmainstreaming som en del af Bali-løftet. Alt dette kan læses i Kulturstyrelsens nye bog, der har affødt endnu en intens debat om kvinders lave repræsentation i kunstverdenen og på danske museer generelt.

Forskning: Orkaner med kvindenavne dræber flere, fordi folk ikke respekterer farerne - i modsætning til orkaner med mandenavne

Folk tager ikke orkaner nær så alvorligt, hvis de har et feminint navn, og konsekvenserne er dødbringende. Det viser ny banebrydende forskning. Forskere ved University of Illinois og Arizona State University har undersøgt dødsfald som følge af seks årtiers orkaner efter køn, der spænder over 1950 og 2012. Af de 47 mest skadelige orkaner, har de kvindelige navngivne orkaner i gennemsnit forårsaget 45 dødsfald, hvor de mandlige navngivne orkaner har forårsaget l 23 dødsfald i mandlige. Forskerne mener, at orkaner med kvindenavne historisk har dræbt flere, fordi folk ikke betragter dem nær så risikable heller tager de samme forholdsregler, som ved orkaner med mandenavne. Sharon Shavitt, der er medforfatter på undersøgelsen og professor i marketing ved University of Illinois, siger, at resultaterne viser en "ubevidst sexisme"; hvor vi tager beslutninger om storme alene baseret på det kønnede navn uden egentlig selv at være bevidste om, hvad der ligger til grund for vores vurderinger.