Kampagne for Azza Soliman - fra facebook
Azza Soliman frikendt

Rigtig gode nyheder:

Den egyptiske kvinde- og menneskerettighedsadvokat Azza Soliman​ er blevet frifundet her til morgen. Hun var efter at have stillet sig til rådighed som vidne til politiets drab på en demonstrant i januar blevet anklaget for at deltage i en ulovlig demonstration i stedet.

Nu er hun altså frikendt (og det samme ser de 16 andre anklagede i sagen ud til at være). Stort, stort tillykke både til Azza og til den egyptiske retssikkerhed.

I de næste to uger kan man opleve hende i København ved to konferencer som KVINFO er med til at arrangere: Konferencen om seksuel vold mod kvinder d. 27. og 28. maj, og så KVINFOs og Institut for Flerpartisamarbejdes store konference om kvinder i politik d. 3. og 4. juni op til 100-årsjubilæet for kvinders stemmeret.

 

 

flickr-jonathan-davis
Troen gør unge muslimske kvinder til gode medborgere

Mens debatten herhjemme kredser om en reformering af islam som eneste løsning på integrationsproblemerne, er det netop troen, der får en gruppe unge muslimske kvinder til at engagere sig som aktive medborgere i det danske samfund. Det viser Monique Hockes nye ph.d.- afhandling.

Fra stemme til Statsministeriet – en fejring af 100-året for kvinders valgret

Københavns Universitet fejrer 100-året for kampen for kvinders stemmeret med en eftermiddag i ligestillingens tegn. Det foregår i Festsalen på Frue Plads, og dagen byder på masser af interessant viden og fantastiske deltagere.

KVINFOs direktør Nina Groes holder åbningstalen, og derefter er der indlæg fra bl.a. Drude Dahlerup, Jytte Larsen, Bente Rosenbeck og Emma Holten. Prorektor Lykke Friis er konferencier. Der er link til det detaljerede program længere nede.

Alle er velkomne. Det koster kun 50,- at deltage, og billettene skal bestilles hos Biletto.

Kvinder på cykel var et ukendt syn i Sana'a indtil den internationale blokade og bombekampagne. Manglen på brændstof har fået nogle kvinder til at bryde tabuet og stige på cyklen.
Kvinderne i konflikten i Yemen

Vi er vant til først og fremmest at opfatte kvinder og børn som ofre i krige og konflikter. Konflikten i Yemen har da også kastet kvinderne ud i en desperat situation og ud over den voksende humanitære krise, så er både Houthi-militsen, som har grebet magten i hovedstaden Sana'a, og flere andre af konfliktens parter kendt for deres ultrakonservative kvindesyn.

Men alligevel er det ikke så simpelt. En ny artikel i KVINFOs Webmagasin ser nærmere på den aktuelle konflikt i Yemen - og hvad køn betyder i den tilspidsede situation, som landet lige nu befinder sig i.

"Det bør ikke komme bag på nogen, at kvinder ikke er neutrale, men er partshavere i krig, hvis ikke de tager direkte del i kampe," siger Husina Al-Kadri, som arbejder med at etablere en masteruddannelse i køn og udvikling ved Sana'as universitet i samarbejde med KVINFO og RUC. 

https://www.flickr.com/photos/spivaartworkers/8750275571/
Folketingets mangel på mangfoldighed, er et demokratisk problem

Politikerne på Christiansborg afspejler ikke befolkningen. Hverken når det kommer til køn, klasse, uddannelse eller etnicitet. Det fortæller professor emiritus Tim Knudsen i et nyt interview.

I år fejrer vi, at valgretten blev ændret i 1915, og dermed gav langt større dele af befolkningen, ikke mindst kvinder, retten til at stemme. I følge Tim Knudsen er der i dag god grund til også at tale om andre underrepræsenterede grupper.

Knudsen er kritisk overfor Grundloven, som han mener på mange måder er forældet, men også overfor manglende diversitet i toppen af det politiske liv: "Billedet i dag tegnes næsten udelukkende af akademikere. Djøf’erne vejer mest. Selv om de kun udgør 83.000 af den samlede befolkning, fylder de enormt i politik.”, siger Tim Knudsen. Den nye skævhed kan ikke undgå at påvirke, hvilke politiske spørgsmål der kommer dagsordenen, hvilke love der bliver vedtaget, og hvordan vælgerne oplever det politiske liv .

Grafik: Sara Ferreira
"Det har været gammel Skik og Brug her, at Kvindfolkene have holdt sig hjemme og ladet Mandfolkene passe de offentlige Anliggender."

Sådan sagde Christian Ahlefeldt-Laurvig, fra Landstingets talerstol i 1904.

Kampen for kvinders stemmeret, som gik forud for grundlovsændringen i 1915, var ikke for svage sjæle, og der var meget på spil, for både kvinder og mænd.

Alt dette - og meget mere - kan du blive klogere på, på vores 2015-site. Her kan du læse om den historiske optakt, få indblik i datidens kilder og lære kampens centrale personer bedre at kende - men også få et nutidigt blik på de ligestillingsudfordringer vi stadig har.

https://www.flickr.com/photos/masochismtango/16698378159/
Om sammenhængen mellem te og sex

'Samtykke' i forbindelse med sex, er blevet diskuteret en hel del på det sidste, og det er åbenbart ikke altid lige let at forklare. Da bloggeren Rockstar Dinosaur Pirate Princess i en sen nattetime snakkede med en ven, kom hun op med en sammenligning mellem te og sex, der gjorde det hele meget simpelt og indlysende.

Bloggen er blevet læst og delt vidt og bredt på de sociale medier, og nu har et produktionsselskab, der laver undervisningsfilm, illustreret teksten med en fin lille animation, der giver stof til eftertanke.

Elna Munch/www.kb.dk
Unik lydoptagelse fra 1913: Elna Munch om ligestilling og stemmeret

Elna Munch var blandt de 4 første kvinder, der blev valgt ind i Folketinget i 1918. Forud for denne milepæl var Munch en af de centrale drivkræfter bag kampen for kvinders stemmeret, som blev opnået 1915. Munch var både formand for Københavns Kvindevalgretsforening og for Landsforbundet for Kvinders Valgret.

Hør hende her i en unik tale fra 1913, hvor hun fortæller om vigtigheden af kvinders stemmeret og kvinders ligestilling med mændene.

Læs også i Dansk Kvindebiografisk Leksikon og bliv klogere på Munch.

Lina Abou-Habib
En feministisk bredside mod Mellemøstens patriarkat

”Kvinderne blev udnyttet til at kæmpe under det arabiske forår, og så blev de ellers sendt hjem. Det var aldrig en kamp for kvinders rettigheder, det var patriarkatets kamp”

Sådan lyder en af de bredsider, som den libanesiske ligestillingsaktivist Lina Abou-Habib fyrer af i et nyt interview i KVINFOs Webmagasin, hvor hun også kalder kvinderne for de første ofre for det arabiske forår.

"Det er på høje tid, at vi kalder tingene ved deres rette navn. Det er patriarkatet og de ideologier, der understøtter patriarkatet - militarisme, religion og kapitalisme - som er ondskabens akse. Det er patriarkatet, som forhindrer fred i Mellemøsten og Nordafrika."

Lina Abou-Habib er en af de mest markante stemmer i debatten om køn og ligestilling i Mellemøsten og direktør for den regionale organisaton CRTD.A - the Collective for Research and Training on Development – Action.

CRTD.A og KVINFO har netop indgået et partnerskab, der har som mål at opbygge et regionalt partnerskab, hvor kvindeorganisationer i fem lande i Mellemøsten og Nordafrika vil kunne trække på CRTD.A's omfattende erfaringer i at arbejde med ligestilling og social retfærdighed.

Voldtægt i ægteskabet til debat i Indien

Seksuel vold mod kvinder er kommet på den politiske dagsorden i Indien efter afsløring af grusomme massevoldtægter. Senest har dokumentarfilmen ”Indiens døtre” vakt stor opmærksomhed. Men spørgsmålet om, hvorvidt voldtægt i ægteskabet skal være strafbart, er ikke helt så enkelt for indiske politikere.

For nylig afviste parlamentsmedlem og ”Minister of State for Home Affairs”, Haribhai Parathibhai Chaudhry, at inkludere voldtægt i ægteskabet i definitionen på voldtægt. I sin begrundelse henviste han bl.a. til den samfundsmæssige forståelse af ægteskabet som helligt. Og det er bl.a. denne opfattelse af ægteskabet i Indien, der er en stor forhindring for social forandring, skriver Syeda Hameed i en artikel publiceret af Women’s Feature Service.

Tidligere i år viste KVINFO (i samarbejde med DR og Plus Pictures) dokumentarfilmen ”Indiens døtre” af Leslee Udwin om massevoldtægten af og drabet på den 23-årige medicinstuderende Jyoti Singh, som skete i Delhi tilbage i 2012. Forbrydelsen udløste flere protestdemonstrationer og har været medvirkende til at få seksuel vold mod kvinder på den politiske dagsorden i Indien.

To-kønssystemet er i konflikt med virkeligheden

I øjeblikket bugner medierne med historier om transkønnede. Lige fra håndteringen af konkrete besøg i svømmehaller til historien om idrætsstjernen Bruce Jenner samt Hollywoods filmoptagelser i København i forbindelse med en film om Lili Elbe, den danske transkønnede, der som den første i verden fik lavet en kønsskifteoperation i 1930. Vi har et to-kønssystem, der er i konflikt med sig selv og den virkelighed, vi lever i, mener Mads Ananda Lodahl.

Kropsvæsker på den feministiske dagsorden

På blot få dage blev et selvportræt af en ung sovende kvinde ved navn Rupi Kaur blevet en viral succes på de sociale medier. Billedet, der ikke er opsigtsvækkende i sin æstetik, blev alligevel bortcensureret af en af tidens mest populære sociale medier, Instagram. Billedet skildrer nemlig en menstruerende kvinde, der er blødt igennem.

Med sin menstruationsaktivistiske happening er det lykkedes Rupi Kaur at få skabt politisk opmærksomhed omkring kvindeidealer og kropsvæsker. Men Kaurs menstruationsaktivisme er ikke enestående. Kropsbehåring, brystmælk og sprøjteorgasmer har også gjort sit indtog på den feministiske dagsorden.

Læs om årsager til DKs tabte føreposition, når det gælder kvinder i politik

I onsdags stillede vi skarpt på Danmarks tabte føreposition når det gælder andelen af kvinder i politik. På 14 år er vi røget fra en international 2. plads til en 17. plads, overhalet af bl.a. Rwanda, Bolivia og Senegal. Men hvilke mulige bagvedliggende forklaringer er der på denne udvikling?

Det kan du blive klogere på i Drude Dahlerups artikel "Glasloftlandet", som allerede i 2009 stillede skarpt på de tendenser, der kun er blevet endnu mere tydelige i de efterfølgende år.

Læs her om kvinderepræsentation i Danmark og resten af verden, om forskellige valg- og kvoteringsystemer, og om forskellige teoretiske forståelsesrammer.

Konference om seksuel vold mod kvinder i Mellemøsten, Nordafrika og Danmark

I anledning af 100-året for kvinders valgret i Danmark inviterer Kvinderådet – i samarbejde med bl.a. KVINFO og EMHRN – til en international konference d. 27.-28. maj i København. Konferencen stiller skarpt på aktuelle problemstillinger og aspekter af seksuel vold mod kvinder i Danmark, Egypten, Marokko og Syrien. Og fremtrædende kvinderettighedsforkæmpere fra Danmark, Mellemøsten og Nordafrika vil være til stede på konferencen.

Konferencen foregår på engelsk. Tilmeldingsfristen er den 20. maj.

Copyright KVINFO
U lande overhaler Danmark, når det gælder Kvinder i parlamentet

Nye tal viser at Danmark sakker bagud i forhold til kvinder i nationale parlamenter. Fra 2.plads til nummer 17 på 14 år-
KVINFO har lavet en samlet opgørelse, og undersøgelsen er offentliggjort i MX

En længsel efter noget mere

Ulla Tornemand (næstforkvinde i Dansk Kvindesamfund) anmelder Trille Nielsens selvbiografi ”Altid har jeg længsel” i KVINFOs webmagasin. Via udvalgte erindringsnedslag bliver vi dirigeret gennem Trilles 70-årige livsforløb. Og hendes erindringsnedslag er en sammensat skildring af, hvordan livet var for hende.

Se Grundlovstoget fra 1915 i en ny-digitaliseret udgave

Om præcis en måned, d. 5. juni, fejrer vi 100-året for kvinders valgret. I den anledning har Det Danske Filminstitut lavet en ny-digitaliseret version af filmen "Grundloven 1915". Her ser vi kvindernes imponerende grundlovstog gennem byen og ankomst på Amalienborg. Det skønnes at mellem 12.000-20.000 deltog.

Den 5. juni genskabes Grundlovsoptoget i København. Denne gang går ruten fra Grønningen til Christiansborg, hvor Statsministeren og Dronningen tager imod. Dansk Kvindesamfund er hovedarrangør og alle er inviterede – det tegner allerede nu til at blive en folkefest, med en lang række aktiviteter for både børn og voksne.

Se link for nærmere info og kontaktoplysninger.

Syrisk kvinde ved ruinerne af hendes hus. Kilde: Freedom House
Scener fra krigen i Syrien

For kvinderne i Syrien har krigen ikke bare betydet bomber, flugt og overgreb. Samfundets sammenbrud har også kastet dem direkte tilbage i et liv, som er styret af ultratraditionelle, konservative normer. Et liv, hvor deres vigtigste værdi er deres evne til at føde drengebørn, og hvor deres dyd er vigtigere end deres liv.

Den syriske journalist Zaina Erhaim har til KVINFOs Webmagasin skrevet en artikel med en række scener fra livet for kvinderne i krigens Syrien. Læs om patriarkat, om stigmatiseringen af kvinder, der bliver dræbt eller arresteret, og om kvinder, der kæmper, mod alle odds.

Konference: Flere kvinder i forskning

Taskforcen for Flere Kvinder i Forskning præsenterer sine anbefalinger og inviterer til debat om den fremtidige indsats for at bringe flere kvindelige talenter i spil i dansk forskning.
Antallet af kvinder i dansk forskning har været stigende gennem de senere år. Alligevel er kvinder fortsat underrepræsenterede i forskerstaben på de danske forskningsinstitutioner - specielt på professor- og ledelsesniveau.

Fra taskforcens seneste anbefaling fra april 2015 fremgår det, at andelen af kvindelige professorer på universiteter er lavere i Danmark end i de øvrige nordiske lande – og lavere end gennemsnittet i EU og OECD. Et statusbillede over 2013 viser fx, at andelen af kvindelige forskere generelt er lavere, desto højere op ad den akademisk karrierestige, man kigger.

Konferencen afholdes mandag d. 4. maj fra kl. 13-16 på Copenhagen Business School.

Svigter Bechdel-testen feminismen?

Bechdel-testen er et efterhånden velkendt analyseværktøj til at kortlægge repræsentationen af kvinder i film. For en film kan bestå testen, skal den indeholde følgende tre elementer: 1) To kvindelige karakterer, 2) taler med hinanden, 3) om noget andet end en mand. En simpel test, som de færreste film dog består. Selvom Bechdel-testen har medført en vigtig debat om underrepræsentationen af både kvinder og raciale minoriteter på film, er den dog ikke uden fejl. Som den amerikanske studerende Anna Waletzko skriver i et blogindlæg, tager testen fx ikke højde for en films kunstneriske elementer eller overordnede budskab.