Forsker og Yemen ekspert fra KVINFO Connie Carøe Christiansen på TV2 News
KVINFOs partnere i Yemen melder tilbage

" På grund af de usikre omstændigheder, bliver der ingen forelæsning torsdag. Med hensyn til lørdag er det uvist, men bevar optimismen". Det var den neutrale meddelelse på det institut for kønsstudier, som KVINFO arbejder sammen med i Yemens hovedstad Sanaa.

For anden nat i træk har kampfly fra den saudiarabisk-ledede koalition mod Houthi-militsen i Yemen bombet mål i Yemens hovedstad Sanaa, skriver DR Nyheder.
KVINFO har flere samarbejdspartnere i Yemen, der alle melder tilbage, enten på mail eller Skype, at de er i god behold, situationen taget i betragtning.
Den anden nat var hårdere end den første, og naturligvis er usikkerheden stressende, så folk sover ikke om natten. Men butikkerne er åbne, og i dag fredag er der folk på gaden.

Med hensyn til de udlændinge, der opholder sig i området er det ikke muligt at evakuere dem via lufthavnen, der er bombet. En eventuel evakuering vil i givet fald ske over land skriver den britiske organisation Oxfam til KVINFOs Yemen ekspert Connie Carøe Christiansen.

Azza Soliman og hendes medarbejder i CEWLA, Sara Katrine Brandt, fortæller om situationen for kvinde- og menneskerettighedsforkæmperne i Egypten på den danske FN-repræsentation under kvindekommissionsmødet for nylig.
Danske politikere i støtte til KVINFO-partner

 

Udenrigsministeren bør tage sagen om den egyptiske kvinderettighedsforkæmper Azza Soliman op, mener to af de danske politikere, som mødte hende under FN's kvindekommissionsmøde i New York for nylig. Myndighederne i Egypten har forsøgt at lukke munden på Azza Soliman, der er stifter og formand for KVINFOs samarbejdspartner CEWLA, ved at gøre hende til anklaget i stedet for vidne, efter hun overværede politiets nedskydning af en demonstrant.

Azza Soliman fortalte selv om sagen, da hun var inviteret til et møde med den danske delegation ved kvindekommissionsmødet. Siden er myndighedernes trusler mod hende blevet til et officielt anklageskrift - som hun dog ikke selv har kunnet få udleveret.

Socialdemokraten Yildiz Akdogan var en af de danske politikere, der var med i delegationen. Hun kalder sagen "kafkask" og vil nu rejse den i udenrigsudvalget for at få Udenrigsministeren til at tage den op, skriver Information i dag. Avisen har talt med Azza Soliman selv, som kritiserer EU-landene for at fokusere for meget på stabilitet på bekostning af demokratisk udvikling, og det kalder Yildiz Akdogan en "vigtig pointe, som vi ikke skal sidde overhørig."

Hun bliver bakket op af Liv Holm Andersen fra de radikale, der mener Danmark skal gøre mere for at sætte fokus på Egyptens menneskerettighedskrænkelser i EU.
"Det berører mig også personligt, fordi jeg har mødt hende og mærket hendes kampgejst," siger Liv Holm Andersen.

 

Copyright Projekt S
Projekt S

Projekt S står for: selvtillid, selvværd sundhed og styrke. Projektet er startet sidste efterår af Linn Tornholm, og drives igennem af frivillig arbejdskraft.
Projekt S er et 3-måneders selvudviklingsforløb for piger i alderen 10-16 år, der kombinerer fysisk aktivitet med undervisning, dialoger og gruppeaktiviteter der har fokus på selvtillid, selvværd, sundhed og styrke.
Projektet har dette manifest:
1. Jeg ved at styrke kommer indefra
2. Jeg har fokus på helse og sundhed, ikke på hvad jeg vejer. Det definerer ikke hvem jeg er, hvor smuk jeg er, hvor lykkelig jeg er, eller mine styrker
3. Jeg er taknemlig for hver dag min krop fungerer som den skal
4. Jeg er imod alle former for mobning, og vil gå ind for at stoppe det
5. Jeg er lige meget værd som alle andre
6. Jeg vil gå efter at være den bedste version af mig selv

Nyt Ligestillingsselskab: De brune feminister

De brune feminister vil have lov til at tale for sig selv, siger Uzma Ahmed til Jyllands-Posten. Ligestillingsselskabet De brune feminister er iflg. Jyllands-Posten netop blevet startet af Uzma Ahmed sammen med forskeren Lene Myong og Güzel Turan, der ønsker at diskutere problemer og udfordringer samt italesættelsen af kvinder, der ikke er hvide.

Azza Soliman ved Kvindekommissionsmødet i New York for nylig
Under anklage for at vidne

 

Lederen af en af KVINFOs partnere i Egypten er nu officielt blevet anklaget, fordi hun har meldt sig som vidne til politiets nedskydning af en demonstrant i januar. Sagen er endnu et eksempel på det egyptiske styres undertrykkelse af menneskerettighedsforkæmpere og forsøg på at holde kvinderne ude af den offentlige debat.

Den internationalt kendte advokat og kvinderetsforkæmper Azza Soliman er grundlægger og forkvinde i bestyrelsen for KVINFOs samarbejdspartner CEWLA (Center for Egyptian Women's Legal Assistance). Dagen før årsdagen for den egyptiske revolution sad hun tilfældigt på en cafe i Kairo, da en mindre, fredelig demonstration passerede udenfor på gaden. Kort efter rykkede politiet talstærkt frem mod demonstranterne - og åbnede ild. Den 32-årige Shaimaa al-Sabbagh blev dræbt af politiets kugler.

Efterfølgende gik Azza Soliman til anklagemyndigheden for at afgive sit vidneudsagn, men under afhøringen blev hun i stedet truet med at blive anklaget for at demonstrere ulovligt og bringe den offentlige sikkerhed i fare. Andre har i lignende sager fået op til 15 års fængsel.

I denne uge blev det så bekræftet, at hun nu er officielt sigtet på linje med deltagerne i demonstrationen.

"Det er dybt bekymrende, at menneske- og kvinderettighedsforkæmperne bliver undertrykt, og at kvinderne bliver trængt væk fra det offentlige rum. Både for retssikkerheden og for kvindernes rettigheder i det egyptiske samfund er det virkelig alvorligt," siger leder af KVINFOs internationale afdeling Katarina Blomqvist.

Foto: Begga Svavars Photography/begga@beggasvavars.com
Billedreportage: En 8. marts-fest, der vil blive husket

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi stadig er helt høje og taknemmelige oven på vores fantastiske 8. marts-fest i VEGA. I Webmagasinet kan I genopleve aftenen i en lille billedreportage - eller se hvad I gik glip af.

Tak til Helle Thorning-Schmidt, Kalthoum Kennou, Mads L. Brynnum, Tine Rostgaard, Daniel R. Nilsen, Lucy Love, Marie Key, Baby In Vain, Kapow Collective og Emma Holten - og selvfølgelig vores fantastiske publikum.

Foto: Begga Svavars Photography/begga@beggasvavars.com

Demonstrationen efter angrebene. Billede fra twitter uploadet af en af deltagerne.
Trods og sammenhold i Tunis

 

Det terrorangreb på Bardo-museet i Tunis, som i går kostede 21 mennesker livet, har udløst en klar og konsekvent reaktion blandt tuneserne.

Allerede mens angrebet stod på begyndte folk at samle sig ude foran museet. "Vi er ikke bange," sang de i trods mod terroristerne, og i løbet af kort tid kom der også en video ud inde fra parlamentet, der ligger lige ved siden af Bardo-museet, hvor en gruppe af medlemmerne - religiøse og sekulære mellem hinanden - taktfast synger nationalsangen på en trappe ned til den kælder, hvor de blev bragt i sikkerhed.

Senere på aftenen voksede folkemængden udenfor til en demonstration med tusindvis af mennesker med lys og tunesiske flag. Tuneserne har kæmpet hårdt for deres demokrati, og det står de ved.

"Fra KVINFO vil vi gerne udtrykke vores støtte til tuneserne i deres kamp mod de kræfter, der vil kvæle demokratiet. En kamp vi vil fortsætte med at støtte, og som vi har en fast tro på, de vil vinde," siger KVINFOs direktør Nina Groes.

At de mest ekstreme kræfter også findes i Tunesien er desværre ikke nogen overraskelse, hverken for os her i KVINFO eller for vores samarbejdspartnere i landet. Enhver, der oplevede præsident og stifter af organisationen LET (Ligue des Électrices Tunesiennes) Besma Soudani gå i kødet på et par salafister på Nørrebro, da hun gæstede kommunalvalgkampen i 2013, er ikke i tvivl om, at det er en kamp, de både har inde på livet og er klar til at tage.

Så tragiske som begivenhederne i Tunis er, så viser reaktionen også det tunesiske samfunds styrke, og det sammenhold på tværs af holdningsforskelle, som ethvert demokrati er bygget af.

Helga
Unge kvinder stemmer

Kvindemusset i Aarhus fejrer blandt andet 100 året for kvindernes stemmeret med en udstilling om unge kvinders liv i 1915

For kvinder i 1915 var livet noget anderledes end i dag. I udstillingen møder vi tre forskellige kvinder: Helga var 23 år og i gang med en uddannelse som sygeplejerske i 1915. Anna var 19 år, nygift og mor til sit første barn i. Gudrun var en
rigtig livsnyder og snød sig til flere sjove oplevelser, end hendes velhavende forældre vidste.
Gennem genstande og fotos fra disse tre forskellige kvindeliv formidler Kvindemuseet de vilkår, som var enten enestående eller almindelige for unge kvinder i valgretsåret gennem fokus på emner som ægteskab, karrieremulighed og seksualitet.

Udstillingen er åben til 30. december

Foto: Hans Harrer
Man kan sagtens være liberal og gå ind for kønskvoter

Mød Angelika Mlinar - nyslået medlem af Europaparlamentet, som gør op med mange liberales refleksagtige modvilje mod offentlig indblanding. Hun har både en ph.d. i køn og erfaring som direktør, og repræsenterer en ny generation af liberale kvinder, der ønsker mere handling og mindre snak.

Japans trængte økonomi har brug for kvinderne på arbejdsmarkedet, men det er op ad bakke

Den japanske økonomi har brug for, at kvinderne kommer ud på arbejdsmarkedet. Men på grund af forskellige strukturelle barrierer er det er op ad bakke.

Iransk seksualoplysningsfilm er et hit - og også relevant i Danmark

Mehrnoush Parve er herboende dansk-iranske sexolog. Hun har været med til at lave den iranske seksualoplysningsfilm 'The Beloved Companion' ('Ashenaye Mahboub'), som er blevet et hit i Iran. Projektet og filmen har været en langvarig fødsel, da alt indhold skulle godkendes af præstesyret i Iran. Selvom filmen er 'dydig' efter dansk standard, formår den både at bryde med tabuer og give vigtig oplysning om krop og seksualitet. Den har indtil videre har solgt 500.000 eksemplarer.

Parve mener også, at filmen har noget at byde på i en dansk sammenhæng - og ligefrem er vigtig. I og med at den er lavet med udgangspunkt i Islam kan den bryde med tabuer og tilbyde oplysning og vejledning til minoriteter med muslimsk baggrund.

Læs mere om Mehrnoush Parve og filmen 'The Beloved Companion' herunder.

Der er forskel på hvordan vi forstår vold mod kvinder

Hvorfor er vold mod kvinder altid et spørgsmål om kultur, når den udøves i etniske minoritetsfamilier men aldrig i danske familier? En ny afhandling om æresrelateret vold stiller skarpt på, om det store fokus på kulturelt betinget vold begrænser vores forståelse af volden mere, end det nuancerer.

Ligestillingsminister Manu Sareen og leder af KVINFOs internationale afdeling Katarina Blomqvist til 8. marts demonstration i New York
KVINFO til kvindekommissionsmøde i New York

For første gang deltager KVINFO i år i FN's årlige kvindekommissionsmøde, CSW 

KVINFO deltager i CSW (Comission on the status of Women) som NGO-rådgiver for den officielle danske delegation, og har dermed adgang til selve rådssalen. Både KVINFOs direktør Nina Groes og lederen af international afdelling Katarina Blomqvist er i New York til samlingen. Dagen før åbningen i går deltog hun blandt andet sammen med den danske ligestillingsminister Manu Sareen og FN's generalsekretær Ban Ki-Moon i en 8. marts-markering på Times Square.

Også en hel række af KVINFOs partnere i Mellemøsten og Nordafrika er til stede i New York. Det gælder Jordanian Women's Union, ADFM fra Marokko, ABAAD og CRTDA fra Libanon og Nazra for feminist studies, CEWLA og Women and Memory Forum fra Egypten. Women and Memory Forum fejrede på åbningsdagen organisatonens 20 års jubilæum med et event for deres samarbejdspartnere.

I alt er 1100 kvindeorganisationer fra hele verden mødt op og selve konferencen ledsages af en lang række side events, hvor ligestilling og kvinders rettigheder bliver diskuteret sammen med arbejdet for at fremme dem.

Sanne Søndergaard. Foto: Ulrik Jantzen
Med mit køn på slæb

Komiker og forfatter Sanne Søndergaard indleder sin nye bog SOLO Med mit køn på slæb med en introduktion af sig selv, som en, der mangler en tissemand og kæmper for retten til at vælge sine kampe. Vi bringer her indledningen i anledning af udgivelsen d. 8. marts.

Vinderfædre - god 8.marts

Få billetter tilbage på Billetnet

Her er vinderne i KVINFOs billedkonkurrence. Alle er blevet informeret og modtager to billetter til vores store 8. marts-fest i VEGA i aften - som vi glæder os til!

Vi siger tak for alle de fine billeder vi har modtaget af fædre og børn. En del af dem bliver vist til festen i aften.

Et stort tillykke til:
Maya Bonde
Jørgen Heiduk Tetsche
Christian Scheel

Arbejde med fortalerstrategier på workshoppen
Effektiv indflydelse på forfatninger

I Danmark har det taget 100 år med stemmeret til kvinder at nå op på en andel af kvinder på 39 % i Folketinget.

Så længe har kvinderne i de arabiske lande, der har fået nye forfatninger efter revolutionerne i 2011, ikke tænkt sig at vente.

For kvindeorganisationerne har de nye forfatninger været en gylden mulighed for at få styrket kvinders rettigheder og fjernet barrierer for deres politiske deltagelse, men åbningen har også bragt hård modstand fra konservative kræfter på banen.

I december var en række af KVINFOs samarbejdspartnere fra Egypten, Tunesien, Yemen og Jordan samlet for at udveksle erfaringer om, hvordan man bedst får indflydelse, når forfatningen skal revideres. Og så forskellige som landene er, så gik en række vilkår igen. Der blev drøftet græsrodskampagner, dialog med modstandere, hvordan man svarer på religiøse argumenter og mulige alliancer.

I anledning af 8. marts bringer KVINFOs Webmagasin en reportage fra konferencen og workshoppen i Tunis.

Ny perspektiv- og handlingsplan på ligestillingsområdet

100-året for kvinders valgret giver anledning til at sætte fokus på lige muligheder for deltagelse i ny plan for ligestilling, skriver Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold på deres hjemmeside ved offentliggørelsen af REDEGØRELSE/PERSPEKTIV OG HANDLINGSPLAN 2015, som de har afgivet til Folketinget den 26. februar 2015. Den er delt op i fire indsatsområder: Ligestilling som en basal ret, ligestilling i det offentlige, temabaseret ligestilling og ligestilling i et globalt perspektiv. Her bliver der skitseret konkrete initiativer på forskellige områder som fx: lige muligheder for fri og aktiv deltagelse for kvinder og mænd i den offentlige debat, social kontrol, det kønsopdelte uddannelses- og arbejdsmarked og ligestillingsvurdering i kommuner, regioner og i staten.

Jordi Bernabeu Farrús: http://bit.ly/1AZX3mu
Verdenspremiere på film om Indiens døtre

I aften er der verdenspremiere på dokumentarfilmen Indiens døtre af Leslee Udwin. Med udgangspunkt i massevoldtægten og drabet på den 23 årige medicinstuderende Jyoti Singh, i Delhi 2012, fortæller både Jyotis forældre og én af voldtægtsmændene om, hvad der skete. Filmen rejser samtidig debat om kønsbaseret vold i en politisk kontekst. Du har mulighed for at se filmen til en verdenspremiere i dag onsdag den 4. marts 2014 kl. 18.00 – 20.00 i Koncerthuset, studie 2, Ørestads Boulevard 13, 2300 København. Billetterne bestilles efter først til mølle-princippet. Skriv til cadv@dr.dk. DR står sammen med KVINFO og Plus Pictures for arrangementet.

Filmen vises også på DR1 klokken 22:10 d. 8. marts.

Billede fra Kalthoum Kannous kampagneside
Præsidentkandidat på scenen 8. marts

 

Når Helle Thorning-Schmidt har holdt sit indlæg på KVINFO's 8. marts-fejring i Vega, så bliver hun efterfulgt på scenen af den arabiske verdens første kvindelige præsidentkandidat!

Kalthoum Kannou stillede som ene kvinde op ved præsidentvalget i Tunesien i november i et felt af 26 mænd og med sit kandidatur har hun banet nye veje for kvinder i politik.

- Det var en ære for mig at tage det her første skridt i Tunesien. Der er stadig en meget maskulin mentalitet, så det er naturligvis ikke så let for en kvinde at stille op, fortæller hun i et interview som netop er blevet offentliggjort på KVINFOs webmagasin.

Med på scenen på søndag er også Besma Soudani, som er leder af KVINFOs tunesiske samarbejdspartner LET. Organisationen har trænet kandidater kvindelige kandidater både til parlarmentsvalget sidste år og til de kommende kommunalvalg. Også Kalthoum Kannou, der allerede har bebudet at hun stiller op ved næste præsidentvalg også, har fået coaching af LET.

Kom og hør dem fortælle om deres kamp for at sikre kvinderne størst mulig del i den politiske magt i Tunesien. For kvindernes kamp er international og det samme er KVINFOs fejring af kampdagen.

 

Danmark til FN-eksamen om ligestilling

D. 24. februar var Danmark til eksamen i fem timer, hvor ligestillingseksperter fra FN stillede spørgsmål til, hvordan Danmark lever op til FNs kvindekonvention (CEDAW), og ifølge Ligestillingsafdelingen afventer vi nu konklusionerne. Spørgsmålene strakte sig fra vold mod kvinder til kvindelige iværksættere og kønsopdelt statistik, da Danmark tirsdag skulle redegøre for status på ligestillingsområdet over for FNs Kvindekonventions-komité i Geneve.