Den typiske computerspiller er en voksen kvinde

Den typiske computerspiller er ikke længere en teenagedreng, men en voksen kvinde. Det viser spritnye tal fra den amerikanske spilbrancheforening ESA, som slår fast, at kvinder over 18 nu udgør hele 36 procent af spilpublikummet. Den diversitet afspejles dog ikke indenfor spilbranchen selv, hvor langt de fleste spiludviklere stadig er mænd. Så hvordan får man flere kvinder ind i spilbranchen - og hvilke oplevelser har de kvindelige spiludviklere, der allerede er der? Det var emnet til paneldebatten #1ReasonToBe, der fandt sted på den nyligt overståede GDC-spilkonference i Køln. Christina Majcher rapporterer.

Gentlemens Club

I weekenden vil toppen af EU lægge kabalen om EU's topposter. Formand for Det Europæiske Råd Herman van Rompuy og Jean-Claude Juncker kommende formand for Europa Kommissionen står i spidsen for dette komplicerede puslespil. Der skal tages mange hensyn, og de kandidater, der vil blive valgt, skal godkendes af Europa Parlamentet. Formanden for Parlamentet Martin Schulz advarede på det europæiske topmøde den 16. juli mod at lade Kommissionen blive til en ”Gentlemans Club”, en eksklusiv klub, hvor kvinder ikke er behørigt repræsenteret, og som Parlamentet derfor ikke vil kunne godkende. Senere på sommeren (den d. 29. juli ) stillede Jean-Claude Juncker i udsigt at 40 % af den kommende kommission skulle blive kvinder. I den nuværende kommission er der 9 kvindelige medlemmer ud af de 29.

Selv med de mest optimistiske beregninger ender vi højest på 7 efter weekenden - og hvis en af topposterne ender med at gå til en kvinde - vil der stadig være 3 gange flere mænd end kvinder, og kønsfordelingen skæv i toppen af EU.

"Kan det virkelig være rigtigt at det ene køn er tre gange bedre til at lede Europa? Var det ikke på tide at bringe hele talentmassen i spil? Lige nu sender EU et signal om, at der er stor forskel på hvad vi siger og hvad vi gør", siger direktør for KVINFO Nina Groes.

KVINFO hilser under alle omstændigheder de nye kommissærer og topledelsen velkommen på jobbet. Men vi opfordrer til en evaluering af forløbet op til udnævnelserne. Det må være muligt at finde flere velkvalificerede kvinder.

Neglelak- det nye våben imod voldtægt

“I USA bliver 18% af alle kvinder seksuelt udnyttet i løbet af deres liv.’’ Sådan skriver firmaet Undercover Colors på deres facebookside. Bag firmaet står fire mandlige studerende ved North Carolina State University, som netop har udviklet en neglelak til bekæmpelse af drug rape (voldtægter begået medens offeret er bedøvet). Når neglelakken kommer i kontakt med kendte drug rape stoffer – skifter den farve. På den måde kan lakken advare personer der risikerer at blive udsat for et voldtægtsforsøg, så de kan søge hjælp inden det er for sent.

Mænd og drenge skal ind i ligestillingsarbejdet, lyder det i åbningstalen ved Nordisk Ministeråds konference

Vores mænd og drenge skal engageres mere i ligestillingsarbejdet - men de skal også selv tage ansvar for deres deltagelse i det. Det siger Eygló Harðardóttir, Islands ligestillingsminister ved åbningen af Nordisk Ministerråds jubilæumskonference for det 40-årige nordiske ligestillingssamarbejde. Nina Groes, KVINFOs direktør deltager også i konferencen, hvor hun skal tale om det kønsopdelte arbejdsmarked, kønsbaseret vold og barsel til mænd.

Finansloven omtaler Kvinfo

Kvinfo omtales i Finansloven:

"KVINFO's indsats har som mål at fremme kvinders rettigheder, øge kvinders deltagelse i samfundet, fremme lige rettigheder mellem mænd og kvinder samt vidensdeling, forskning og dokumentation af kvinders rettigheder i MENA-regionen. Ligeledes bidrager KVINFO med at styrke den dansk-arabiske debat og dialog om fælles udfordringer i forhold til kønsspørgsmål og kvinders rettigheder. KVINFO har(desuden red.) en minipulje til rådighed, hvorfra alle organisationer kan søge projektmidler til partnerskabsprojekter."

Og udviklingsminister Mogens Jensen siger: ”Med finansloven sætter vi også fokus på kvinders og pigers rettigheder, fordi Danmark tør tage de hårde, men nødvendige kampe på vegne af udsatte og marginaliserede grupper”.

Vi glæder os til mere samarbejde i 2015

Kvindelige aktivister sagsøger britisk politi for spionage

Hvad der startede som tilsyneladende harmløse kæresteforhold, endte i et levende mareridt for en gruppe af kvindelige aktivister, da deres kærester gennem flere år viste sig at være politimænd, som arbejdede undercover for det britiske politi. I sidste uge blev anklager mod det britiske politi – der blandt andet lød på voldtægt og samleje under falske forudsætninger - afvist af anklagemyndigheden grundet ’utilstrækkelige beviser’. En af de kvinder der har fremført anklagerne, fortæller The Guardian hvordan hun havde boet og delt sit liv med en mand, som hun troede hun havde en fremtid med. En anden beskriver oplevelsen som ”body-hacking”. I mindst to tilfælde er der tale om fælles børn.

Taylor Swift: Mange er feminister uden at vide det

Den amerikanske sanger og sangskriver Taylor Swift tror, at mange er feminister uden at være klar over det . “Som teenager forstod jeg ikke, at det at være feminist vil sige, at man tror på lige rettigheder og muligheder for kvinder og mænd(…)for mig virkede det som om det handlede om at hade mænd’’ Fortæller hun for nyligt i et interview til The Guardian. Hendes egen feministiske vækkelse kan tilskrives venskabet med skuespiller og instruktør Lena Dunham – kendt fra tv-serien Girls. ’’Det har fået mig til at indse, at jeg selv har indtaget et feministisk synspunkt uden at være klar over det.’’ fortæller Swift.

Foto: De fem først kandidater på Feministisk Initiativs valgliste til valget til den svenske Riksdag d. 14. september. Foto: Feministisk Initiativ.
Valg i Sverige: Fortsætter Feministisk Initiativ sin fremgang?

Koblingen mellem ligestilling, antiracisme og mangfoldighed er nøglen til, at det svenske parti Feministisk Initiativ helt overraskende kom ind i det nyvalgte EU-Parlament. Nu skal partiet på ny klare en spærregrænse på 4 %, hvis det skal ind i den svenske Riksdag ved valget søndag den 14. september. Med homeparties ser det ud til, at partiet både kan rekruttere medlemmer og mobilisere nye vælgere, rapporterer KVINFOs webmagagsin.

Deltag i kortlægning af hadforbrydelser

COWI er ved at gennemføre en kortlægning af hadforbrydelser for Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold. Som en del af kortlægningen udfører COWI en web-baseret survey målrettet personer, der har været udsat for en hadforbrydelse.

En hadforbrydelse er vold, trusler eller andre typer af forbrydelser, som man bliver udsat for, på grund af den man er, eller fordi man udtrykker det, man tror på. Forbrydelserne er motiveret af nogle menneskers had eller fordomme vendt mod andres tro, etnicitet eller hudfarve, seksuelle orientering, køn, kønsidentitet, alder, handicap, politiske holdninger eller sociale status.

Surveyen spørger ind til erfaringer og oplevelser med hadforbrydelser. Undersøgelsen skal give øget viden om omfanget og karakteren af sådanne forbrydelser, hvem ofrene er, hvem der står bag, og hvad motiverne er. Ikke alle anmelder de episoder, de har været udsat for. Svarene kan være med til at give myndighederne en vigtig viden på området og bidrage til at styrke den forebyggende indsats. Undersøgelsen tager blot 10-15 minutter, og alle der deltager i undersøgelsen vil være 100 % anonyme.

Google fejrer Anna Anchers fødselsdag

I dag er det Anna Anchers fødselsdag. Hun er født den 18. august 1859 og døde den 15. april 1935. Det fejrer Google i dag.

Danmark værtsland for verdenskonference om kvinders rettigheder i 2016

Danmark bliver i 2016 værtsland for den globale konference om kvinders sundhed og rettigheder, Women Deliver, der samler verdens ledende rettighedsforkæmpere med ca. 5000 deltagere fra op mod 140 lande. Det er netop blevet offentliggjort i Landstingssalen på Christiansborg, hvor blandt andre HKH Kronprinsesse Mary og handels- og udviklingsminister Mogens Jensen deltager og taler.

Med Mrs. Doubtfire ændrede Robin Williams synet på feminisme og LGBT

Mrs. Doubtfire er for mange én af den netop afdøde skuespiller ​​Robin Williams' mest ikoniske roller. For filmen Mrs. Doubtfire bevægede alle. Samtidig viste Williams Hollywood og resten af verden, at en heteroseksuel mand og skuespiller kan bruge sin stjerneposition til at kæmpe for LGBT-rettigheder. Med rollen viste han også, at faderskab er et feministisk indsatsområde - og han demonstrerede, hvordan kvinder og ældre bliver udsat for chikane og vold på gaderne. Og det var i en tid - 1990'erne - hvor LGBT og feministiske spørgsmål ikke var populær at bringe op på dagsordenen.

Udsnit. Copyright: Storestrøms kammerensemble / Fotograf Thomas Juhl, 2004
KVINFOs direktør åbner musikfestival, der fejrer kvindelige komponister

Engang var kvindelige musikere i symfoniorkestre og ensembler et særsyn. Sådan er det ikke mere. Til gengæld er der stadig langt mellem værker af kvindelige komponister på disse orkestre og ensemblers repertoire. Under temaet "Det feminine" tager årets traditionsrige musikfestival med Storstrøms Kammerensemble på Fuglsang Herregård radikalt fat. Festivalen præsenterer en hel buket af kvindelige komponister fra både nutid og fortid. Til og med er der planlagt tre uropførelser af kvindelige komponister. På programmet er bl.a. russiske Sofia Gubaidulina (1931), franske Suzanne Giraud (1958) og amerikanske Nancy van de Vate (1930). Der bliver også spillet værker af tidligere tiders kvindelige komponister som Alma Mahler, Clara Schuman og danske Emma Hartmann. For alle tre gælder, at de var gift med berømte komponister, som de kom til at stå i skyggen af, selv om ægteskabet også var en indgangsbillet til musikscenen. Årets festival skydes i gang af KVINFOs direktør, Nina Groes. Musikfestivalen starter onsdag d. 20. august og varer til søndag 24. august.

Mød forfattertrioen bag Frit flet på KVINFO mandag d. 18. august kl. 17

Grib enestående chance. Mød Naja Marie Aidt, Mette Moestrup og Line Knutzon, de tre forfattere bag succesbogen Frit flet om feminisme, frihed, moderskab og venindeskab.Naja Marie Aidt bor til daglig i New York. Men hun er i disse dage i København, og med kort varsel er det blevet muligt at samle de tre forfattere bag den anmelderroste bog. Gennem digte, breve, dramatik, interviews og artikler undersøger Naja Marie Aidt, Mette Moestrup og Line Knutzon i bogen feminisme, frihed, moderskab og venindeskab. Samtidig puster bogen nyt liv i den danske kønsdebat. Gå ikke glip af denne enestående mulighed for at møde dem og høre om deres tætte samarbejde gennem 4 år, arbejdet med og tankerne bag den 655 sider lange bog om kvindeliv, der har begejstret både læsere og anmeldere. Der bliver mulighed for spørgsmål og debat.

Stolte LGBT’er indtager gaderne i Ugandas by Entebbe

“Vi har lidt nok… nu skal vi have det sjovt!". Sådan lyder det fra LGBT-aktivisten Jacqueline Kasha, som sammen med Uganda’s øvrige LGBT aktivister og støtter i lørdags deltog i en vellykket Gay Pride. I år var tredje Gay Pride i landets historie, og samtidig den første offentlige begivenhed siden invalideringen af anti-homoloven, som præsident Musveni underskrev tilbage i februar 2014. Mens den første Pride i 2012 endte i vold, var politiet denne gang mødt op for at beskytte deltagerne.

Feminister og anti-feminister forenes i ny tegneserie med 1800 tallets pæne borgerskab.

I den nye tegneserie Manfeels Park har de to kvindelige illustratorer Erin og Morag fusioneret moderne internetsamtaler mellem feminister og anti-feminister med Jane Austens fiktive univers. I den sort-hvide tegneserie har høflige Elisabeth Bennet forvandlet sig til en rapkæftet feminist, mens den arrogante knudemand Mr. Darcy pludselig er fuld af følelser. Manfeels Park er et underholdende indspark i kønsdebatten og en glimrende lejlighed til at (gen)læse Jane Austens fortællinger med nye kønsbriller.

Norske forskere: Forbud mod prostitution virker

Prostitution i Norge er faldet med 20-25 procent i forhold til året før, hvor forbuddet mod sexkøb i 2009 trådte i kraft. Det viser en ny evalueringsrapport, som den norske regering netop har modtaget i dag. Samtidig viser rapporten, at forbuddet har bidraget til at mindske efterspørgslen efter sexkøb. I 2013 besluttede den tidligere regering at evaluere loven og resultatet kan nu læses i den nye rapport.

Klagere oplever, at ligelønssager krænker og hæmmer karriere

Klagere i sager om ligeløn oplever sagsforløbet som belastende og udsættes for repressalier fra arbejdsgiverne, når sagen er overstået, viser ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder. Der er behov for mere åbenhed om lønforhold, mener specialkonsulent.

Syrisk kunstner: Krig har kun en kønsposition

Den syriske kunstner Sulafa Hijazi blander barndommens uskyld med symboler fra krigens destruktive maskinpark. Livets og dødens naturlige cyklus bliver en absurd spiral af meningsløshed, når døden glorificeres og fødslen bagatelliseres. I krigen er der derfor kun én kønsposition, der har magt; den maskuline.

Tinder ramt af anklage om sexisme fra tidligere medarbejdere - wake-up-call til Silicon Valley om mangfoldighed, siger Valenti

Anklager om sexisme fra en tidligere kvindelig medarbejder i dating-app-firmaet Tinder peger endnu engang på stor kønsulighed i Silicon Valley og IT-industrien. Efter rygterne skulle de arbejde med en Dave-regel: For at få kønsbalance, skal du have mindst lige så mange kvindelige ansatte, som mænd, der hedder Dave.

Den seneste historie fra Silicon Valley kalder den amerikanske feminist Jessica Valenti for et wake-up-call og rejser spørgsmålet om, hvor mange sexistiske historier fra Silicon Valley vi skal høre, før mangfoldighed bliver taget alvorlig.

Et spørgsmål, der siden maj har haft stor opmærksomhed efter, at Google i deres første rapport om mangfoldighed afslørede, at kun 30% er kvinder - og kun 2% er sorte blandt deres ansatte. Blandt selskabets amerikanske medarbejdere er 61% hvide, 30% asiatiske, 3% hispanic og 2% sorte. Både Facebook, LinkedIn og Yahoo! afslører tilsvarende forhold.