Arbejde med fortalerstrategier på workshoppen
Effektiv indflydelse på forfatninger

I Danmark har det taget 100 år med stemmeret til kvinder at nå op på en andel af kvinder på 39 % i Folketinget.

Så længe har kvinderne i de arabiske lande, der har fået nye forfatninger efter revolutionerne i 2011, ikke tænkt sig at vente.

For kvindeorganisationerne har de nye forfatninger været en gylden mulighed for at få styrket kvinders rettigheder og fjernet barrierer for deres politiske deltagelse, men åbningen har også bragt hård modstand fra konservative kræfter på banen.

I december var en række af KVINFOs samarbejdspartnere fra Egypten, Tunesien, Yemen og Jordan samlet for at udveksle erfaringer om, hvordan man bedst får indflydelse, når forfatningen skal revideres. Og så forskellige som landene er, så gik en række vilkår igen. Der blev drøftet græsrodskampagner, dialog med modstandere, hvordan man svarer på religiøse argumenter og mulige alliancer.

I anledning af 8. marts bringer KVINFOs Webmagasin en reportage fra konferencen og workshoppen i Tunis.

Ny perspektiv- og handlingsplan på ligestillingsområdet

100-året for kvinders valgret giver anledning til at sætte fokus på lige muligheder for deltagelse i ny plan for ligestilling, skriver Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold på deres hjemmeside ved offentliggørelsen af REDEGØRELSE/PERSPEKTIV OG HANDLINGSPLAN 2015, som de har afgivet til Folketinget den 26. februar 2015. Den er delt op i fire indsatsområder: Ligestilling som en basal ret, ligestilling i det offentlige, temabaseret ligestilling og ligestilling i et globalt perspektiv. Her bliver der skitseret konkrete initiativer på forskellige områder som fx: lige muligheder for fri og aktiv deltagelse for kvinder og mænd i den offentlige debat, social kontrol, det kønsopdelte uddannelses- og arbejdsmarked og ligestillingsvurdering i kommuner, regioner og i staten.

Jordi Bernabeu Farrús: http://bit.ly/1AZX3mu
Verdenspremiere på film om Indiens døtre

I aften er der verdenspremiere på dokumentarfilmen Indiens døtre af Leslee Udwin. Med udgangspunkt i massevoldtægten og drabet på den 23 årige medicinstuderende Jyoti Singh, i Delhi 2012, fortæller både Jyotis forældre og én af voldtægtsmændene om, hvad der skete. Filmen rejser samtidig debat om kønsbaseret vold i en politisk kontekst. Du har mulighed for at se filmen til en verdenspremiere i dag onsdag den 4. marts 2014 kl. 18.00 – 20.00 i Koncerthuset, studie 2, Ørestads Boulevard 13, 2300 København. Billetterne bestilles efter først til mølle-princippet. Skriv til cadv@dr.dk. DR står sammen med KVINFO og Plus Pictures for arrangementet.

Filmen vises også på DR1 klokken 22:10 d. 8. marts.

Billede fra Kalthoum Kannous kampagneside
Præsidentkandidat på scenen 8. marts

 

Når Helle Thorning-Schmidt har holdt sit indlæg på KVINFO's 8. marts-fejring i Vega, så bliver hun efterfulgt på scenen af den arabiske verdens første kvindelige præsidentkandidat!

Kalthoum Kannou stillede som ene kvinde op ved præsidentvalget i Tunesien i november i et felt af 26 mænd og med sit kandidatur har hun banet nye veje for kvinder i politik.

- Det var en ære for mig at tage det her første skridt i Tunesien. Der er stadig en meget maskulin mentalitet, så det er naturligvis ikke så let for en kvinde at stille op, fortæller hun i et interview som netop er blevet offentliggjort på KVINFOs webmagasin.

Med på scenen på søndag er også Besma Soudani, som er leder af KVINFOs tunesiske samarbejdspartner LET. Organisationen har trænet kandidater kvindelige kandidater både til parlarmentsvalget sidste år og til de kommende kommunalvalg. Også Kalthoum Kannou, der allerede har bebudet at hun stiller op ved næste præsidentvalg også, har fået coaching af LET.

Kom og hør dem fortælle om deres kamp for at sikre kvinderne størst mulig del i den politiske magt i Tunesien. For kvindernes kamp er international og det samme er KVINFOs fejring af kampdagen.

 

Danmark til FN-eksamen om ligestilling

D. 24. februar var Danmark til eksamen i fem timer, hvor ligestillingseksperter fra FN stillede spørgsmål til, hvordan Danmark lever op til FNs kvindekonvention (CEDAW), og ifølge Ligestillingsafdelingen afventer vi nu konklusionerne. Spørgsmålene strakte sig fra vold mod kvinder til kvindelige iværksættere og kønsopdelt statistik, da Danmark tirsdag skulle redegøre for status på ligestillingsområdet over for FNs Kvindekonventions-komité i Geneve.

Queer og same: en minoritet i en minoritet

Et nyt bog- og fotoprojekt Queering Sápmí har åbnet den længe tiltrængte dialog om queeridentitet hos samerne. For samer med LGBTQ-identitet har indtil nu ikke haft en stemme. I den traditionelt ordknappe minoritetskultur har de fleste, der ikke tilpassede sig normen, valgt at flytte væk og skabe sig et liv i enten Norge eller Sverige. Ideen til Queering Sápmí kommer dog heller ikke indefra det samiske samfund, men fra de to nordsvenske kvinder, begge aktive i det svenske queer-miljø.

Foto: Ferreira/Gøttsch
Vind billetter til 8. marts-fest: Send os dit bedste foto af far + barn

I anledning af KVINFOs fejring af Kvindernes Internationale Kampdag udlodder vi nogle billetter til vores brag af en fest i VEGA d. 8. marts.

For at være med i lodtrækningen, skal du blot indsende et billede af en far, der er på barsel med sit barn. Det kan være det er dig selv, din mand, kæreste, ven eller bror. Eller måske et billede fra din egen barndom? Del dit billede med os - enten på facebook.com/kvinfo.dk eller på instagram.com.

Husk at tagge os - enten med @kvinfo eller #kvinfo.

Du/I skal være indforstået med, at billedet kan blive set på vores sociale medier og til vores 8. marts-fest i VEGA, hvor vi vil lave en collage med alle de indsendte billeder.

Danske mænds andel af den samlede orlov er kun 7,7 %. Til sammenligning afholder svenske fædre 23,7 %, norske fædre 27,5 % mens islandske fædre tager 1/3 af den samlede orlov. Vi vil fortsat gerne sætte fokus på at forbedre mænds muligheder for at tage barsel. Det handler om ligestilling – og er til gavn for både mænd, kvinder og børn.

Fredag d. 6. marts trækker vi lod om 2x2 billetter, og vinderne bliver annonceret på både Facebook og Instagram.

Studerende ved KVINFO-projekt i Yemen bortført

Det tiltagende kaos i Yemen rammer nu en studerende ved et masterprogram støttet af RUC og KVINFO. Hun er blevet bortført midt i hovedstaden Sana'a sammen med en fransk kollega fra det udviklingsprogram, som hun arbejder på ved siden af studierne. 

Det er endnu uklart, hvem der står bag, og hvad motivet er, men bortførelsen har chokeret både hendes medstuderende og KVINFOs Connie Carøe Christiansen, der er vejleder for hende på hendes speciale. 

"Det var aldrig faldet mig ind, at vores studerende kunne komme i nærheden af de kidnapninger, der
foregår," siger hun.

http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/crosscutting-priorities/gender-and-media/women-make-the-news-2015/about-women-make-the-news-2015/
Hvem laver nyhederne?

I anledning af 8.marts lancerer UNESCO kampagnen "Who makes the news ?" 2015

Temaet er “Yes We Must! Reaching Gender Equality in the Media by 2030”, og satser på at der er ligestilling i medierne i 2030.

UNESCO og partnere indbyder alle chefredaktører til at lave special udgaver eller tillæg, hvor kvinder producerer indholdet og har det redaktionelle ansvar i perioden 1-5 marts forud for kvindernes internationale kampdag den 8.marts.

Herhjemme har avisen Politiken lanceret en kampagne hvor man har øget fokus på at fremme ligestilling og lave en dækning, der i højere grad afspejler sammensætningen i den danske befolkning.

Og i sverige har avisen Västerbotten Kurieren i 12 år haft et fokus, der i dag betyder at avisen på alle fronter balancerer. En ikke helt uvæsentlig afledet effekt er at læsertallet er øget i modsætning til alle andre aviser i vores verden.

Tennis spilleren Caroline Wozniacki er undtagelsen, der bekræfter "reglen" om at kvinder, der dyrker sport ikke bliver omtalt i Danmarks Radios sportsdækning. (foto creative commons)
Sport er noget for mænd - klage over DRs sportsdækning

Der er LANGT flere mænd i sports dækningen på Danmarks Radio end kvinder. 93,1 % af nyhederne er om mænd, der dyrker sport. Mens bare 6,9 % af nyhederne omtaler kvinder, der deltager i sport. Det viser en optælling foretaget af Kirsten Silberbauer. Hun er godt træt af at kvinder, der dyrker sport ikke får omtale i bare tilnærmelsesvis samme omfang som mænd. Denne skævvridning har hun dokumentere ved at tælle sports dækning op over 6 måneder (april- september 2014). Resultatet af hendes arbejde er udformet som en klage til Danmarks Radio.

Hvad Danmarks Radio svarer på klagen kan man se på facebook siden Mere kvindesport i medierne, hvor man også kan tilkendegive sin støtte til initiativet.

At råbe - og at blive råbt ad

En video af en kvinde, der gik Manhattan rundt i 10 timer, eksploderede på de sociale medier for et par måneder siden. Under turen modtog hun gentagne gange uønsket og uprovokeret opmærksomhed fra mænd på gaden, som hun ikke kendte eller svarede. Klippet i sig selv har med rette fået kritik for bl.a. at have et kommercielt sigte og en skævvreden fremstilling af mennesker. Men den problematik den fremstiller, og de debatter, den har startet, er unægtelig relevante og afslørende.........

KVINFOs webmagasin bringer en artikel af Emma Holten, aktivist og feminist, der på rekordtid er blevet internationalt kendt for projektet "samtykke". Hun rejser i disse måneder verden rundt for at fortælle om sit projekt, men får lige tid til at holde tale til KVINFOs fest den 8.marts.

Foto: Jan Sefti, beskåret
Kurdiske militskvinder på KUA

Billederne af de kurdiske kvindelige militssoldater i kamp i Syrien og Irak er gået verden rundt og har givet et stærkt modbillede til ISIS totale kvindeundertrykkelse.

Men hvem er de egentlig? Hvad er den sociale, kulturelle og politiske baggrund for bevægelsen?

Det er de arabiskstuderendes forening NASIM, der har samlet et internationalt panel til en debat om fænomenet. Arrangementet er støttet af KVINFO.

Paneldebatten løber af stabelen i aften kl. 18 på KUA - Københavns Universitet Amager. Men kom tidligt - næsten 500 har meldt sig til på facebook.

Ligeløn i Hollywood nu!

Oscar festen i Los Angeles er hvert år den mest sete TV underholdnings event på kloden. Festen hvor Hollywood fejrer sig selv med uddeling af den lille 2 kilo tunge statuette, løb af stablen i går aftes, eller nat dansk tid.
Prismodtagerne benytter ofte lejligheden til at komme med udmeldinger eller statements af mere eller mindre politisk karakter. Og i år var der en prismodtager, der satte fokus på ligeløn, der løb med opmærksomheden.
Patricia Arquette fik en Oscar som bedste kvindelige birolle for filmen "Boyhood". Efter at have takket mand, børn og sine kolleger på filmen, der beskriver en drengs opvækst over 12 år, opfordrede hun Hollywood til at sætte fokus på at få fjernet den forskel der stadig er på mandlige og kvindelige stjerners løn. Den udtalelse fik skuespilleren Meryl Streep op af stolen for at udtrykke støtte til sin kollega.

KVINFO og Roskilde Festivalen i nyt samarbejde

KVINFO holder, med støtte fra Roskilde Festival Foreningen, en festival i august for at sætte fokus på unge etniske pigers selvbestemmelse.
I anledning af 100 året for kvindernes stemmeret i Danmark vil pigefestivalen gøre deltagelse og ligestilling levende og nærværende for etniske danske piger og minoritetspiger i alderen 13-18 år.

Til støtte for afholdelse af festivalen har Roskilde Festival Foreningen i dag givet tilsagn om finansiering på 175.000 kroner.

Målet for pigefestivalen er at styrke pigernes selvbestemmelse. Gennem en kombination af hverdagsnære, kulturelle og vidensbaserede aktiviteter trækker festivalen ligestilling frem som en relevant udfordring i unge pigers egen virkelighed. Via debatter og workshops får de unge ordet og bringer deres holdninger i spil. Samtidig vil levende musik have en central plads på festivalen.

Festivalen er et samarbejde mellem KVINFO, Danmarks videns- og udviklingscenter for køn, ligestilling og mangfoldighed, og PigeLiv - et frivilligt netværk af unge piger og kvinder med forskellig etnisk baggrund. PigeLiv har arrangeret pigefestival flere gange i Aarhus. KVINFO har via mentorprogrammet ”Min egen vej” i forvejen kendskab og kontakt med målgruppen.

Festivalen afholdes i august måned i Kulturhuset Prismen på Amager.

Læs eksklusivt uddrag af Lena Dunhams nye bog 'Ikke den slags pige'

I anledning af, at det er fredag, får I her et eksklusivt sneak-peek og uddrag af Lena Dunhams nye bog 'Ikke den slags pige'.

'Not that Kind of Girl' udkom i USA i efteråret 2014, og udkommer på dansk d. 26. februar på C&K Forlag.

Læs med i Webmagasinet. Om seksualitet, slankekure kroppe og identitet. God weekend!

Vi venter stadig på ligestilling 20 år efter FNs Kvindekonvention viser ny rapport
I 1995 lovede 189 lande i Beijing at fjerne kønsdiskriminerende love i forbindelse med FNs Kvindekonvention. I 2015 venter vi stadig, siger organisationen Equalitity Now op til det store FN-møde i New York i marts. Her skal repræsentanter fra FN's medlemsstater evaluere ligestilling i verden og formulere fælles internationale standarder og konkrete politikker på ligestillingsområdet.

Men op til mødet har organisationen Equality Now undersøgt ligestilling rundt om i de 189 lande. Rapporten Words and Deeds: Holding Governments Accountable in the Beijing+20 Review Process, som viser, at Den Demokratiske Republik Congo skal kvinder stadig adlyde deres ægtemænd. I Cuba kan piger blive gift som 14-årige, drenge som 16-årige. I Japan skal kvinder forpligtet vente seks måneder med at gifte sig igen efter en skilsmisse, mens japanske mænd bare kan gifte sig lige efter skilsmissen. I Rusland må kvinder ikke have fysisk hårdt arbejde og på Malta kan en mand at slippe for retsforfølgelse for at bortføre en kvinde, hvis han senere gifter sig med hende.

Blandt de lande, der i de sidste 5 år har skabt markante positive forandringer er Argentina, hvor gerningsmænd, der har begået seksuelle overgreb, ikke længere kan indgå forlig men bliver nu retsforfulgt. I Bolivia må kvinder nu arbejde om natten, og i Irak kan kvinder i dag få eget pas uden deres mands tilladelse.
Unikt kildemateriale giver indblik i kampen for kvinders stemmeret

Forud for kvindernes opnåelse af stemme- og valgret i 1915, lå et årelangt arbejde for at påvirke Grundlovsændringen. Det viser digitaliseringen af Dansk Kvindesamfunds skrøbelige protokoller fra 1871 og frem. Det var en kamp både mandlige og kvindelige ildsjæle kæmpede. Og der blev kæmpet på flere fronter: Via lobbyvirksomhed, underskriftindsamlinger, foredrag og oprettelsen af fagskoler for kvinder.

Med digitaliseringen er protokollerne gjort søgbare, og alle kan dermed få et indblik i datidens kamp for kvinders rettigheder.

Det er Statsbiblioteket, som i samarbejde med KVINFO, Kvindemuseet og danmarkshistorien.dk, står bag projektet. Med støtte og opbakning fra Dansk Kvindesamfund.

I øjeblikket dækker materialet perioden 1871-1908. Op til 5. juni bliver materialet udvidet til også at dække perioden efter 1915. Derudover er det også muligt at læse Dansk Kvindesamfunds tidsskrift 'Kvinden og samfundet' online for perioden 1885-1953.

"Nogen er nødt til at sætte ord på det"

Batsirai E Chigama, en af Zimbabwes internationalt anerkendte og få kvindelige spoken word-kunstnere, sætter vigtige ord, beats og vers på tabuer, som voldtægt, barnløshed og smertefuld længsel. Tabuer som mange kvinder tier om.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Vil_han_klare_pynten.jpg
Hvad har skibsvrag og køn, at gøre med hinanden?

Skibsvrag og køn er ikke to ting, man normalt forbinder med hinanden. Men strandingsmuseet St. George, i Thorsminde, er netop interessant i den sammenhæng. Museet skiller sig ud fra gennemsnittet af danske museer ved at have et overvejende mandligt besøgspublikum og en kvindelig ledelse. Nu skal museet moderniseres og indtænker også køn i sin nye struktur.

Fra Loujain al-Hathlouls video på Youtube, mens hun kører på vej mod den saudiarabiske grænse.
Saudi Arabien løslader kvindelig bilist

To saudiarabiske kvinder, der har siddet arresteret siden 1. december for at trodse landets forbud mod, at kvinder kører bil, er blevet løsladt.

Loujain al-Hathloul blev arresteret, da hun forsøgte at krydse grænsen fra de Forenede Arabiske Emirater i en bil med sig selv bag rattet. Hendes ven, journalisten Maysa al-Amoudi, der kom hende til hjælp, blev arresteret sammen med hende.

Mens hun blev tilbageholdt ved grænsen tweetede Loujain al-Hathloul om begivenheden og lagde flere videoer og billeder af sig selv på internettet, og historien gik verden rundt. Billedet til artiklen her stammer fra en af videoerne.

Det fik efterfølgende de saudiske myndigheder til at overføre de to kvinders sag til en terrordomstol, og flere internationale organisationer har udtrykt bekymring for deres skæbne.

Det er ikke klart om løsladelsen af de to kvinder også betyder, at terrorsagen mod dem er droppet.

Loujain al-Hathlouls personlige demonstration var blot den seneste i en lang kampagne, som saudiarabiske kvindeaktivister har ført for at få ophævet det konservative kongedømmes forbud mod kvindelige bilister. Her har flere andre kvinder lagt videoer af sig selv på internettet, hvor de kører bil, og saudiske kvindeorganisationer har både forsøgt at få omstødt forbuddet af politisk vej og ved domstolene.

Saudi Arabien er det eneste land i verden, der forbyder kvinder at køre bil.